Fonterra säljer kinesiska mjölkgårdar

Nya Zeelands stora ­mejerikoncern fokuserar verksamheten mot produktionen i hemlandet. 60 000 mjölkkor i Kina har nu fått nya ägare.

 

Foto: Fonterra.com


En av de stora aktörerna på världsmarknaden för mejeri­produkter, nya zeeländska mejeriet Fonterra, har sålt av sin kinesiska mjölkproduktion.

Under de senaste tio åren har Fonterra investerat över 1 miljard NZ-dollar (5,9 miljarder SEK) i att bygga upp en mjölkproduktion i Kina. Satsningen har resulterat i tre mjölkgårdar med sammanlagt 60 000 kor. Dock har Fonterra haft problem att få lönsamhet i sin investering och tvingats till nedskrivningar av värdet.

Gårdarna har nu sålts för sammanlagt 555 ­miljoner NZ-dollar (3,3 miljarder SEK) och intäkten från försäljningen ska enligt Fonterra användas till att sänka företagets nettoskuld.

Fokus på Nya Zeeland

I spåren av en svag lönsamhet för koncernen har Fonterra tagit fram en ny strategi där fokus ska ligga på produktionen i Nya Zeeland.

Försäljningen av de kinesiska gårdarna ligger i linje med den nya strategin. Och även att Fonterra minskar sitt ägande i den kines­iska barnmatstillverkaren Beingmate.

Försäljningen av mjölk och mjölkprodukter från Nya Zeeland till Kina ­kommer fortsätta i samma omfattning. Kina köper i dag en fjärdedel av Fonterras mjölkproduktion.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera