Ombytta roller i Skåne

När det kommer till årets vallskörd är variationerna i Skåne stora. Enligt Per Modig på Hushållningssällskapet finns det vissa gårdar som fått lika lite skörd som 2018, och därför kommer att få det kämpigt med foder till våren. 

 

 Även om en del av årets raps såddes sent, ser den ovanligt fin och frodig ut, menar Per Modig. På bilden syns ekologisk höstraps i månadsskiftet september/oktober. Foto: Per Modig.

– De allra flesta i Skåne har inte fått för mycket regn någon gång under växtsäsongen, säger Per Modig. 

Men enligt honom har nordöstra Skåne, som annars brukar vara den torraste delen, faktiskt fått vettigt med nederbörd. 

– Nu är det istället delar av västra och mellersta Skåne samt Österlen som varit extremt torrt. 

Stora variationer

Som vanligt när det gäller nederbörd är variationerna dock stora och avstånden små. 

– Vissa har fått 30 millimeter vid ett par tillfällen och fått rätt bra skörd. Men bara en mil bort kan det nästan har varit missväxt, säger han. 

Årets vallskördar är därför väldigt varierande. En del har fått stora skördar. Men det finns dem som fått lika dåliga skördar som 2018. 

– Så det finns dem som kommer att ligga på gränsen vad gäller foder till våren. Ibland kan det låta som att i år har vi fått bra skördar och då finns det inga problem. Men det är väldigt varierande. Eftersom det var så torrt från början är det små marginaler som avgör, säger Per och utvecklar:

– Många tog en väldigt tidig förstaskörd och sedan blev det torrt. Så varken första eller andraskörd gav några stora mängder. Sedan var det torrt i augusti så då växte det inte heller så bra. Nu på slutet har det växt bra, men det är svårt att rädda upp alla de andra skördarna. 

– Blekinge och nordöstra Skåne har fått vettigt med regn. Men de som brukar få mer regn i västra och mellersta Skåne, där har det varit kärvt i år, säger Per Modig. Foto: Carolina Wahlberg

Frodig gröda

Per lyfter även rapsen som en gröda som sticker ut lite i år. 

I och med att det var extremt torrt i augusti var det många som väntade med att så för att invänta regn. Kanske vad som ett annat år skulle klassats som allt för sent. Men i och med att september varit varm har rapsen hämtat sig bra och på många ställen är grödan väldigt frodig. 

Bland en del som sådde tidigt finns dock en del ojämna bestånd. 

När det gäller ekologisk raps brukar man hacka två gånger på hösten. Men i år är det många som bara hunnit en gång, innan rapsen blivit allt för frodig. 

– Vid den andra hackningen vill man kupa upp för att skydda tillväxtpunkten. Riktig frodig raps som sträcker på sig kan bli en utmaning med övervintringen. Att tillväxtpunkten hamnar för högt och tar stryk av frosten, säger Per.

Men han är inte nämnvärt orolig, då grödan vanligtvis klarar sig okej ändå.

Lugnt höstbruk med bra förutsättningar

Lite nederbörd under september månad har underlättat för höstbruket runt Sjuhärad. Det menar Daniel Muregård på Rådgivarna Sjuhärad. 

Årets höstbruk har varit mindre stressigt än normalt, menar Daniel Muregård på Rådgivarna Sjuhärad. Foto: STT

I och med att vädret varit fint har åkrarna varit upptorkade och man har inte heller behövt oroa sig för packningsskador. 

Har det kommit något regn efter sådd?

–  Det har kommit lite lagom fukt, så allt verkar komma väldigt fint! Säger Daniel Muregård.

Många av Daniels kunder är djurbönder. Ofta brukar höstbruket krocka med de sista grässkördarna. Men i år har det varit lugnare.

– De flesta har hunnit med att så den höstsäden de vill. I vanliga fall om det bara är en fin vecka i september, blir det väldigt stressigt om man ska hinna med att ta sista vallskörden, tröska det sista och hinna med höstbruket också.

Enligt Daniel vill man nu ha en höst med lagom mycket nederbörd. 

– Då ska det kunna bli bra grödor. Det kan klart hända mycket fram till våren. Men det har varit bra förutsättningar för att grödorna ska klara vinterns påfrestningar.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste