Hon får Lantmännens ”Från jord till bord-stipendium 2020”

I sin masteruppsats utvecklar Elin Martinsson begreppet eko-effektivitet på svenska mjölkgårdar. För denna tilldelas hon nu Lantmännens och Ultuna studentkårs stipendium.

Elin Martinsson läser masterprogrammet Environmental Economics and Management vid SLU, och får nu ”Från jord till bord-stipendiet” för sin masteruppsats ”Eco-efficiency in Swedish dairy farms - Incorporating sustainability into the measure of eco-efficiency”. Sedan tidigare har Elin även en kandidatexamen i nationalekonomi från Stockholms universitet. Foto: Lantmännen

– Elin Martinsson har gjort ett utmärkt arbete med att utveckla beräkningsmetodiken för eko-effektivitet, vilket kommer hjälpa de svenska mjölkbönderna att minska sina miljöavtryck. Uppsatsens slutsats är viktig: att produktiviteten inom den svenska värdekedjan för mjölk har potential att öka på ett långsiktigt hållbart sätt, samtidigt som miljömål kan uppnås, säger Patrik Myrelid, Lantmännens strategichef, i ett uttalande.

Elin Martinsson läser masterprogrammet Environmental Economics and Management vid SLU, och det är hennes masteruppsats ”Eco-efficiency in Swedish dairy farms - Incorporating sustainability into the measure of eco-efficiency”, som prisas med följande motivering:

”Stipendiatens största drivkraft är att hon vill göra skillnad för samhället och vara med i utvecklingen mot ett långsiktigt hållbarare samhälle. Detta, samt hennes intresse för jordbrukets ekonomi och hållbarhet har resulterat i en ypperlig masteruppsats där flera perspektiv och faktorer analyserats för att utveckla måttet av eko-effektivitet. Arbetet påvisar slutsatsen att produktiviteten inom den svenska värdekedjan för mjölk från jord till bord har potential att öka på ett långsiktigt hållbart sätt, samtidigt som miljömål kan uppnås. Kommittén anser att stipendiaten genom sitt arbete starkt bidragit till ökad kunskap om hur hållbarhet, produktivitetsförbättring och lönsamhet kan uppnås – från jord till bord”.

”Från jord till bord-stipendiet” delas ut varje år. Och syftet är att belöna framstående studentarbeten som kan bidra till en utveckling av svensk livsmedelsproduktion och svenska lantbruksföretag, med fokus på lönsamhet och hållbarhet.

Den som vill läsa uppsatsen kan göra det här: https://stud.epsilon.slu.se/15875/.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera