Dolda symtom försvårar

Mykoplasma bovis är en luftvägssjukdom som kan drabba nötkreatur. Dolda symtom, friska djur som ändå bär på smitta och begränsad kunskap i branschen är utmaningar för att få kontroll på smittan som ökar i svenska besättningar. 

 

 – Mykoplasma bovis är lite som covid-19. En del blir jättesjuka och en del blir inte alls sjuka. Men istället för ålder och fetma som riskfaktorer, handlar det här om stress och djurens närmiljö. Och här blir de yngre sämre, säger Katinca Fungbrant. Foto: Gård & Djurhälsan


– Det typiska är att vi ­hittar smittan hos kalvar som fått svårbehandlad lunginflammation, säger Katinca Fungbrant, veterinär på Gård & Djurhälsan.

Konsekvenser av Mykoplasma bovis kan bli kroniska pellekalvar som stannar i växten, hög dödlighet, ledinflammation och öroninflammation. Mykoplasma bovis är framförallt en kontaktsmitta som kommer in via nosen, till exempel när kalvarna rör varandra.

 – Det som är utmanande är att djuren kan bära på bakterien utan att bli sjuka. Det gör det svårt att hitta och isolera de sjuka djuren, säger Katinca.

Hon berättar att om allt är tipptopp i övrigt, kan det försvåra upptäckten av symtom. Men om djuren utsätts för stressande situationer som till exempel en flytt, då kan sjukdomen bryta ut. 

– Eller att de får någon annan infektion samtidigt, som till exempel ett RS-virus. Då blir det för mycket och då blir ­smittrycket så mycket högre, även om det är jättebra förhållanden i övrigt.
 

Enligt Katinca Fungbrant veterinär på Gård & Djurhälsan ökar fallen med Mykoplasma bovis för varje år. 
– I och med att det blir mer uppmärksamhet kring det och bättre diagnostik är det också lättare att hitta fler. Men vi tror att det är en smittspridning som pågår, säger hon.
 Foto: Kim Flygenring

Säker handel

Förutom att sjukdomen inte alltid visar symtom, kan djuren bära på bakterien även när de blivit friska. 

– Det är stora risker kring det här med livdjurshandel. Om man köper djur som verkar friska, kan de ändå bära på en smitta man inte ser. 

Att köpa in djur utifrån är väldigt vanligt, och många uppfödningar bygger just på detta. Men det är också i och med detta som smittor som Mykoplasma bovis flyttas mellan besättningar. 

Just nu samarbetar Gård & Djurhälsan med Växa och Skånesemin för att komma fram till hur de ska hantera de här frågorna.

– Vi ska försöka hitta en lösning inom branschen. Nu tittar vi på olika sätt att ha en fungerande och fortlöpande provtagning. Så att de som vill sälja livdjur kan få en besättningsstatus för Mykoplasma bovis, berättar Katinca.

Planen är att provtagningen ska komma i gång nästa år. 

Vad händer om man får in en smitta?

– I många fall händer ingenting alls, det blir kanske bara något enstaka sjukdomsfall. Men det finns också fall med besättningar som fått in smitta och drabbats av väldigt hög dödlighet.

I och med att det är så olika och att det finns så många osäkra faktorer är det också svårt att göra en kostnadskalkyl på sjukdomen.  En nackdel enligt Katinca är att penicillin inte tar död på bakterien, utan man måste använda bredspektra-antibiotika. 

– Det är något som vi egentligen inte vill använda i svensk mjölk- och köttproduktion. Utan vi vill hålla oss till penicillin och inte utmana resistensläget. 

Vad kan man göra för att undvika smittan?

– Det viktigaste är att inte få in smittan. Den vanligaste smittvägen är som sagt inköp av djur. Därför är det bra att jobba med sin egen rekrytering, för att minimera inköp. Men när man köper djur från en mjölkbesättning, se till att det är från provtagna gårdar, säger Katinca och fortsätter:

– När man väl har smittan på gården så finns det inga nya supertips, utan det handlar om grundläggande saker som att jobba med kalvhälsan. Som vi alltid gör. Men det är extra viktigt att sätta in behandling tidigt för att undvika kroniker och att isolera sjuka djur för att hindra smittspridningen på gården.

Vad tror du om framtiden för sjukdomen?

– I Nya Zeeland har man avlivat en massa djur för att sanera. Men en sådan väg tror jag inte är möjlig eller önskvärd i Sverige. Smittan är här för att stanna. Så det handlar om att begränsa den till de gårdar som redan har den och inte sprida den vidare. Och att lära oss mer om vad man kan göra för att djuren inte ska bli så sjuka och hur vi kan minska smittspridning. 

Just nu pågår det försök med sanering på gårdar i Finland. 

– De besättningarna som lyckats i Finland är lite mindre. Jag hoppas att vi kan lära oss mer om vad de har gjort. 

 

Gård & Djurhälsan, Växa Sverige och Skånesemin jobbar nu tillsammans får att få till en säker och bra provtagning av Mykoplasma bovis, som kan upprepas för säkrare resultat, inför livdjursförsäljning. 

 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera