Ett steg närmare nya CAP

Under gårdagen diskuterade EU:s jordbruksministrar framtiden för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, och under natten till i dag har en överenskommelse nåtts. Detta innebär att man nu är ett steg närmare att de slutliga förhandlingarna om CAP kan inledas.

Under natten nådde EU:s jordbruksministrar en överenskommelse om nästa CAP. Foto: Mostphotos
Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson är överenskommelsen ett viktigt steg mot en modern och framtidsinriktad jordbrukspolitik. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Efter två intensiva och långa dagar här i Luxemburg har vi levererat det vi kom hit för. Vi har kommit i hamn med att ta viktiga steg för att säkerställa en modern och framtidsinriktad jordbrukspolitik, där klimat får ett större genomslag än det haft tidigare. Det känns också bra att viktiga svenska prioriteringar har kommit med som en bra grund, så nu har vi en bra grund att jobba vidare med och det känns riktigt riktigt bra, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, vid en presskonferens.

Viktigt att processen blir färdig

Enligt LRF innebär jordbruksministrarnas överenskommelse bland annat att 20 procent av beloppet för direktstödet ska gå till så kallade eco schemes - ettåriga miljöersättningar - som då utgör en väsentlig del av budgeten. EU-parlamentet vill se hela 30 procent.

– Även om LRF inte är nöjda med alla delar i dessa två institutioners överenskommelser anser vi att det är viktigt att processen blir färdig så att den nya politiken kan träda i kraft 2023 utan ytterligare förseningar, säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Reformen innebär också att det kommer bli krav på att ha så kallade miljöytor, vilket enligt LRF innebär mark utan produktion. LRF ställer sig kritiska och menar att det är bättre att göra miljöåtgärder i en aktiv produktion istället för att politiken betalar för att inte producera livsmedel.

LRF är enligt förbundsordförande Palle Borgström nöjda med att en överenskommelse nåtts, med förhoppningar om att nästa CAP ska kunna träda i kraft 2023. Foto: Madeleine Rapp

– Det är viktigt att vi i Sverige inför åtgärder i CAP som ger miljöeffekt och som samtidigt gör att målen i den nationella livsmedelsstrategin infrias. Vi behöver åtgärder för jordbruket i hela landet som är effektiva men samtidigt möjliga för flertalet lantbrukare att ansluta sig till, säger Palle Borgström.

Slutförhandlingar 

Diskussionerna om framtida CAP pågår även i Europaparlamentet, och när både Rådet och Europaparlamentet hållit sina omröstningar kan slutförhandlingarna, så kallade trialogerna, inledas. Trialogerna förväntas pågå under några månader innan ett formellt beslut om CAP:s regelverk kan tas.

Jordbruksaktuellt söker landsbygdsminister Jennie Nilsson för vidare kommentarer.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera