Svenska robotar tvättar stallar i Kina

Utvecklingen av robotar som helt eller delvis kan ersätta mänsklig arbetskraft har tagit fart på senare år. Det svenska företaget Envirologic var tidigt ute och lanserade sin innovation red­an i början av 2000-talet; en tvättrobot som nu även kineserna fått upp ögonen för. 

 

Envirologic har sålt fem svensktillverkade tvättrobotar av modellen EVO Cleaner till en kinesisk grisuppfödare. 
– EVO Cleaner har ett helt unikt tvättsätt, den kan imitera mänskliga rörelser. Asien generellt har länge haft ett stort intresse för vår produkt och det faktum att roboten kan kommunicera på kinesiska underlättar, säger Elin Ringborg. Foto: Envirologic


Det svenska, Uppsala-baserade företaget Envirologic AB med tvättrobotar i portföljen finns sedan tidigare i större delen av Europa samt i Kanada, USA, Japan och Sydkorea. Tidigare i år inleddes förhandlingar med Kina och i augusti gick de första robotarna från Sverige till det stora gris-­landet i öst. 

– Slutkunden är en stor livsmedelsproducent i Kina och tanken är att robotarna ska användas i företagets grisuppfödning, berättar Elin Ringborg, som är sälj- och marknadschef på Envirologic. 

Elin Ringborg arbetar som sälj- och marknadsansvarig på det svenska, börsnoterade företaget Envirologic AB. Foto: Envirologic

Arbetsmiljö och arbetskraft

Att satsa på tvättrobot för stalltvätt handlar i grunden om att vara rädd om sina anställda och erbjuda en bra arbetsmiljö och Elin vittnar om ett ökat intresse globalt. 

– Många gånger blir man positivt överraskad när man kommer ut i världen och ser att det faktiskt är fler än man tror som värnar om sina anställda, säger hon och fortsätter: 

– Men det vi också tydligt har sett de senare åren är att intresset för tvättrobotar har växt på grund av att, oavsett vilket land det gäller, så går det nästan inte att få tag på folk som är villiga att göra den här typen av arbetsuppgift. Då hamnar arbetsgivarna i en annan situa­tion, för tidigare har det ju varit enkelt att få tag på billig arbetskraft. 

Corona-förhinder

Envirologics tvättrobotar tillverkas i Sverige. I Danmark säljs de via ett dotterbolag och i Sverige sker försäljningen direkt. På övriga marknader jobbar Envirologic via återförsäljare, så även i Kina. 

– Vi ser alltid till att våra dis­tributörer är utbildade och kan hjälpa till att starta upp robotarna som säljs i respektive land. Just nu har vi lite svårigheter att ta oss till Kina på grund av pandemi-­situationen, men våra planer är att ta oss dit så fort det är möjligt och hjälpa dem i gång. Oavsett vilket land det gäller sköter ju återförsälj­arna det sen, men till en början är det viktigt att vi är de som lär upp återförsäljarna. 

Gott rykte

Envirologic är bara ett exempel på svenskt teknik- och gris­relaterat företag som rönt framgångar i Kina, Moving Floor är ett annat exempel. Elin berättar att Nordens och Sveriges goda rykte utomlands när det gäller teknikprodukter är en icke försumbar draghjälp.

– Sverige är ett väldigt litet land, men det finns förhållandevis många högteknologiska produkter som kommer härifrån från början. Det bidrar till att vi får trovärdighet både i kompetens och kvalitet, tror jag.  

Biosäkerhet viktigt

Den svenska grisuppfödningen håller världsklass i många avseenden; hög djurvälfärd, låg antibiotikaförbrukning och knorren i behåll. Men på frågan om Sverige har något att lära av Kina sätter Elin ändå fingret på biosäkerhet:

– Många av de gigantiska gårdarna i exempelvis Kina är uppbyggda som communitys och de som jobbar där bor inom området. Ska man besöka en sådan gård blir man först hänvisad till en av dem utvald plats där man får sitta i karantän en dag. Sedan saneras man, inklusive bil och allt, innan man får komma in på området. Därefter får man sitta i karantän i ytterligare två dagar innan man får komma till byggnaderna där grisarna är och där är det saner­ing igen som gäller innan du får komma in i stallet. De är otroligt noggranna, det kanske har kommit mer och mer i och med svinpesten, säger Elin och funderar vidare: 

– Det finns många gårdar i Sverige som är jätteduktiga på smittskydd också, men många gånger kan man till exempel gå in och ut med samma kläder här. 

Fokus på europa

Kina är världens största land när det kommer till grisuppfödning och en intensiv återuppbyggnadsprocess pågår efter den afrikanska svinpestens framfart. Initialt är det fem robotar som exporterats till Kina, och även om Envirologics huvudfokus även fortsättningsvis kommer vara den europeiska marknaden är Elin försiktigt hoppfull om att det kan bli fler Kina-affärer i framtiden.

– Marknaden i Kina är gigant­isk, det är inget snack om den saken. Men just nu törs vi varken säga det ena eller det andra om hur det här kommer att fortlöpa. Vårt nästa steg är att ta oss dit, utbilda distributören och få bättre inblick i marknaden, så tar i vi det ett steg i taget därifrån, säger hon och konstaterar:

– Man ska inte stirra sig blind på storleken av marknad. Även om Sverige är ett mikroland i sammanhanget så är det fortfarande här vi lyckats bäst med våra robot­ar. Det är mycket mer än storleken på marknaden som avgör huruvida försäljningen lyckas eller inte. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera