Halland tog hem rapspris

Under tisdagen korades Rapsmästaren 2020. Av 40 tävlande lag var det lag 23, ERFA Halland, som tog hem vinsten.

Det vinnande laget representerades av Johan Nylander, Jacob Nylander, Jan Börjesson och Per Fladje. Foto: Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare

I den årliga odlingstävlingen handlar det om att få fram högsta råfettskörden i höstraps. Det vinnande laget ERFA Halland med tävlingsledare Johan Nylander i spetsen lyckades få en råfettskörd på 3 218 kilo och en fröskörd på 7 174 kilo.

– Det betyder jättemycket och det är kul att vi skördade resultatet av vår lilla ERFA-grupp där vi tillsammans har roddat det här, säger Johan Nylander.

Det vinnande laget består alltså av en grupp halländska lantbrukare som bildat en så kallad ERFA-grupp höstraps, för att tillsammans bli bättre på att odla raps. De som varit mest aktiva i tävlingen är Johan Nylander, hans son Jacob Nylander och lantbrukarna Jan Börjesson och Per Fladje.

Tävlingen Rapsmästaren arrangerades av Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare och utfördes på gården Egonsborg nere på Söderslätt.

Priset delades ut i samband med ett seminarium på Alnarp, där 50 personer deltog på plats och cirka 150 via ett webbinarium.

Läs mer om det vinnande laget i nästa nummer av Jordbruksaktuellt som kommer ut den 28 oktober.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera