Glidplatta till rotorsträngläggare från Pöttinger

Som alternativ till hjul på strängläggarnas rotorer presenterade Pöttinger under Agritechnica 2019 en form av glidplatta. Denna är nu tillgänglig och ska ge mycket god anpassning till underlaget.

Monterade på strängläggaren fungerar Pöttingers nya glidplattor lite som medar på en kjälke där de låter rotorerna glida över marken. På ojämnt underlag kan motsvarande utrustning med hjul ge en studsigare och mer ojämn gång med sämre markföljning enligt Pöttinger. Foto: Pöttinger

Pöttingers glidplatta som går under namnet Flowtast kommer nu ut på marknaden och passar företagets rotorsträngläggare TOP842C med arbetsbredder på 7,7 till 8,4 meter. Glidplattan är tillverkad i det extremt slitstarka plastmaterialet PE 1000 och har totalt fem individuellt utbytbara sektioner med en tjocklek på 15 millimeter.

Extra skonsam

Glidplattan ska vara extra skonsam mot underlaget och passa fuktiga marker där den bidrar till minskad spårbildning. Den ska också passa bra på ojämnt underlag, exempelvis vallar som blivit uppbökade av vildsvin.

Nära pinnarna

Med hjälp av en hydraulcylinder som avlastar rotorn blir trycker på glidplattan endast 200 kilo. För att ge en så bra följsamhet som möjligt är den halvrunda plattanan relativt stor och monterad nära pinnarna på rotorn. Glidplattan har enligt Pöttinger också positiva effekter på strängläggarens rörelser i sidled vid svängar och vändning.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera