Underlättar bearbetning av styva leror

Styva lerjordar som krävde flertalet bearbetningar innan sådd gjorde att Ingemar Millesson, lantbrukare på Tjolöholms Gård, kände att det behövdes en förändring. Han fick testa den italienska djupkultivatorn Machio Attila 300 Hydro, och valde att investera. 

 

Djupkultivatorn Machio Attila 300 Hydro har sju pinnar och dubbel packarvals med tänder. Det är tredje säsongen som den används på Tjolöholms gård utanför Kungsbacka, och första sommaren användes den bland annat till att köra ner strukturkalk. Foto: Daniel Carlsson

När Daniel Carlsson, platschef på Axima i Veddige, fick se djupkultivatorn tänkte han direkt att den skulle passa på de styva lerorna ute på Tjolöholms gård. Han kontaktade Ingemar som fick ut maskinen på demokörning och därefter har maskinen inte lämnat gården. 

– Vi har mullfattiga styva leror på en hel del marker, och det blir väldigt svårplöjt och tar tid. Tiltorna lägger sig knappt ner och sen är det lika mycket jobb att få sönder efter att man plöjt. 

Ingemar berättar att de ofta behövde köra fyra till fem gånger innan sådd, med både carrier, harv och crosskiller-vält för att få bruk på det. 

– Det blev kompakt, behövdes mycket körning och det gick åt mycket diesel. Så vi kände att vi behövde ha något annat. Då fick vi prova denna.

Med djupkultivatorn har de bytt de fyra eller fem körningarna innan sådd mot en gång med djupkultivatorn och en gång med carriern. 

– Det har funkat jättebra, vi får mycket mer såbäddsjord och fin struktur efter den här maskinen och carriern. Det brukar räcka, säger Ingemar. 

Daniel Carlsson, platschef på Axima i Veddige, tipsade Ingemar Millesson på Tjolöholms gård om djupkultivatorn från italienska Machio eftersom de har mycket styva lerjordar.  – Det blir förvånansvärt lite halmrester och gödsel kvar på ytan. Det vänder ner mycket, och det är lite imponerande, säger Ingemar om kultivatorn. Foto: Isabella Odmark

Bra fart

Arbetsdjupet är ner till 50 centimeter. Ingemar berättar att de kör på ungefär 20–25 centimeters djup, för att komma upp i en bra hastighet. 

– Det går rätt tungt men man kan hålla en sådär åtta till tio kilometer i timmen, beroende på hur styvt det är. Upp till tolv kilometer i timmen om man kommer in i lite lättare partier. 

Han berättar att de körde djupare i början. 

– Men då gick det lite för långsamt. Då blev det att jorden lyfts men sen läggs den tillbaka, den slungas inte upp och blir uppblandad utan landar ungefär som den låg. Man måste upp i en åtta kilometer i timmen för att den ska slå sönder tillräckligt. 

På gården har de använt Attilan när de kört ut strukturkalk och fastgödsel, med bra resultat. 

– Det är inte mycket som är kvar på ytan, kanske 10–20 procent, och vi kör ändå på rätt så mycket fastgödsel, säger Ingemar och fortsätter: 

– Det blir väldigt bra uppblandat på djupet också. 

Enligt Ingemar är den smidig att köra med.

– Den är väldigt enkel. Det är inte så mycket inställningar mer än djupet och att den går horisontellt. 

Arbetsdjupet styrs av efterredskapet, och regleras hydrauliskt från hytten. – Kör man på 25 centimeters djup och kommer in i ett parti där man behöver gå ner, då kan man lätt hydrauliskt dra upp rullen lite och då söker sig maskinen ner, säger Daniel. Foto: Isabella Odmark

Sju pinnar och packvals

Attilan har sju pinnar, utrustade med en främre vändbar spets av tung­sten, en fast spets och ving­skär. Den är utrustad med sidoplåtar som styr in materialet i kultivatorn. Efterredskapet är en dubbel packarvals med tänder. Daniel och Ingemar berättar att den främre rullen ska gå lite högre upp än den bakre.

– Då kommer materialet in bättre under. Den främre rullen har krossande effekt medan den bakre lägger tillbaka. Då får du fint fragment efter, förklarar Daniel.

Vingskären är djupsökande och det är packarvalsen som begränsar djupet, vilket regleras hydrauliskt från hytten. Den har även hydraulisk stenutlösning. 

För lerjordar 

Redskapet säljs i Sverige av Maskinhandler Indkøbs­ringens, MI, återförsäljare och den har funnits i Aximas utbud sedan 2018. 

– Det är en ny och lite annorlunda maskin, med skären, spetsen av tungsten och efterredskapet. Den är unik i Sverige, men det finns många liknande i andra delar av världen. Många är nyfikna och vill gärna testa på demo, säger Daniel och berättar att kampanjpriset för år 2020 ligger på 167 900 kronor.  

Vilka gårdar skulle du rekommendera den till?

– Till de som har mycket lerjordar, eller kanske problem med packningsskador. Man behöver inte köra hela fält, utan man kan köra vändtegar eller i körspåren där man vet att man har packningsskador. Den funkar säkert lika bra på lättare jordar, men baktanken är att kunna få struktur på styv lerjord och bryta plogsulan, svarar Daniel.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera