Korven och burgaren får fortsätta vara vego

Med god marginal röstade EU-parlamentet under fredagen ner förslaget om att växtbaserade produkter inte ska få kallas korv eller burgare.

Vegetariska alternativ till burgare och korv, får även i fortsättningen kallas just vegoburgare och vegokorv.  Foto: Mostphotos

Sveriges Radio skriver att det bland annat har funnits köttföretag som tyckt att det missgynnar dem när vegetariska produkter får använda typiska ”köttord”. Men förslaget gick alltså inte igenom, och vegetariska produkter får fortsätta ha namn som förknippas med animaliska produkter. För att ett sådant här förbjud skulle ha gått igenom hade det även krävts stöd från EU-länderna.

I omröstningen gick däremot ett förslag gällande mjölkprodukter igenom. Inom EU är det redan i dag förbjudet att säga havremjölk, utan det heter havredryck. I det nya förslaget finns förslag på att även andra växtbaserade ”mejeriprodukter” kan få det knivigt med namnen framöver. Dock krävs det att EU-länderna tycker att det här är en viktig fråga att diskutera, vilket enligt Sveriges Radio är osäkert.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera