Korven och burgaren får fortsätta vara vego

Med god marginal röstade EU-parlamentet under fredagen ner förslaget om att växtbaserade produkter inte ska få kallas korv eller burgare.

Vegetariska alternativ till burgare och korv, får även i fortsättningen kallas just vegoburgare och vegokorv.  Foto: Mostphotos

Sveriges Radio skriver att det bland annat har funnits köttföretag som tyckt att det missgynnar dem när vegetariska produkter får använda typiska ”köttord”. Men förslaget gick alltså inte igenom, och vegetariska produkter får fortsätta ha namn som förknippas med animaliska produkter. För att ett sådant här förbjud skulle ha gått igenom hade det även krävts stöd från EU-länderna.

I omröstningen gick däremot ett förslag gällande mjölkprodukter igenom. Inom EU är det redan i dag förbjudet att säga havremjölk, utan det heter havredryck. I det nya förslaget finns förslag på att även andra växtbaserade ”mejeriprodukter” kan få det knivigt med namnen framöver. Dock krävs det att EU-länderna tycker att det här är en viktig fråga att diskutera, vilket enligt Sveriges Radio är osäkert.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera