Ökat intresse för svensk dryck

På en gård strax utanför Köping i Västmanland tillverkas dryck av svenska råvar­or. Både alkoholfri sortren äppel­must och alkoholhaltig cider framställs i det gamla stallet.  

 

Fullt ös i det lilla musteriet i Köping där årets äppelskörd håller på att tappas upp på flaskor. På dagens schema står äppelsorterna rödluvan och Bergs Stina som egentligen heter Coop12. Unikt med företaget är att de kan erbjuda många små partier med must av speciella äppelsorter. Foto: Carolina Wahlberg


– 2013 hörde jag att Systembolaget skulle satsa på svensk cider. Då tänkte jag att det kan ju inte vara så svårt. Äppelträd växer ju överallt och kan man odla spannmål så måste man kunna odla äpplen, växter som växter, minns Lena Ryberg-Ericsson, grundare till Köpings Musteri.  

Det var vid den här tiden som Lena började funderade över framtiden för gården, där hon och hennes man Anders bodde.  

– Ska vi ha gården kvar som en producerande enhet så måste det till mer skörd per hektar, mer areal eller en högre förädlingsgrad, minns hon att hon resonerade. 
 

När musten har pastöriserats åker den ner i vattenbad.  
– När du värmer upp någonting så förstör du en del av smakämnena. Så om du kyler ner den så fort som möjligt efter pastöriseringstiden i flaskan så kan du få musten att gifta ihop sig. Ge den några månader på flaska så har den pusslat ihop sina smaker igen. Den utvecklas hela tiden i flaskan under de här 1,5 åren som vi säger att den håller, säger Johanna Ryberg.

Växlat upp

På gården odlades då som nu 30 hektar ekologisk spannmål och vall. Grödorna har de senaste 15 åren sålts som foder till djurbönd­er. Både Lena och hennes man Anders jobbade även utanför gården. Men de blev sugna att testa äppelodling och planterade lite träd och började i liten skala att pressa andras äpplen. Ganska snart fick de växla upp då restauranger började efterfråga mer och mer äppelmust. 

2014 planterade de lähäckar och 2015 planterades äppleträden. Men det var först 2016 som verksamheten tog ett rejält kliv uppåt. Då köpte familjen Bergs äppelgård, Sveriges första ekologiska fruktodling, en odling på tio hektar med omkring 6 000 träd och 100 olika äppelsorter.

– När vi köpte den andra gård­en var vi snabbt tvungna att skala upp rejält. Där hängde det 60 ton frukt på träden och våra små maskiner skulle inte reda ut det, säger Lena. 

Familjen Ryberg-Ericsson köpte gården tillsammans med två andra familjer. Men de andra lämnade efter 1,5 år. Det var i samband med detta som dottern Johanna bestämde sig för att flytta hem och bli en del av familjeföretaget på heltid 2018. 

– Jag hoppade in för att vi skulle kunna fortsätta driva Köpings musteri. Och för att jag tror på företaget och idén. Det är roligt att få bygga ett företag, och skapa och sälja produkter, säger Johanna. 
 

Genom att macerera päronet tar det smak av skal och kärnor, innan frukten pressas till cider. Köpings musteri säljer cider till Systembolaget och restauranger och så håller de i ciderprovningar på gården. Men det är den alkoholfria musten som står för kvantiteterna och det är där pengarna kommer in. 

Populärt med alkoholfritt

I musteriet tillverkar de främst sortren äppelmust, men även en del alkoholhaltig cider. Det var just cider som de ville göra från börj­an. Men istället hamnade de mitt i trenden med alkoholfritt. 

– Vi har jobbat länge för svenska råvaror på restaurang, vad gäller maten. Sedan började det pratas om en poäng med svenskt i drycken också. Och det alkoholfria sortimentet kanske man skulle bry sig om också, säger Lena och fortsätter: 

– Vi hamnade mitt i vågen när alla ville ha en alkoholfri dryckes­meny. Och den är vi fortfarande kvar i. Även om vi håller på att rulla över mer åt ciderhållet. 

– Trenden med alkoholfritt gjorde det lättare för oss att få en marknad. Jämför med hantverkscider där vi måste bygga upp en ny marknad, säger Johanna.

De egna odlingarna producer­ar i dagsläget inte tillräckligt med frukt för att räcka till all dryck de producerar. Därför köps en del frukt in från Skåne. Hur mycket eget och hur mycket som köps in beror på skördeåret. 

– Men det är mycket roligare att jobba med vår egen råvara än den skånska. Vi får helt andra smaker, det finns en otrolig sälta och mineral­toner i vår frukt. Den känner vi inte i den skånska frukten, säger Johanna. 
 

Efter pastörisering tål flaskan rumstemperatur. Flaskan ska stå i lager och bli torr, sedan tillbaka till musteriet för att få etikett. Lokalerna är små, och det blir mycket jobb med logistiken. Drömmen är att så småningom kunna bygga nya större lokaler som är specialbyggda för dryckestillverkning. 

Lokala idrottslag

Hon tycker att det är roligt att få vara en del i alla delarna i processen; odling, produktion och försäljning. I och med att de är ett litet företag gör Lena, Johanna och deras anställda Lillemor Vinter Torsdotter allt i företaget. Men det är också tidskrävande och bitvis jobbigt. Just nu letar de efter en person som skulle kunna ta mer hand om odlingen. 

Även pappa Anders är med när han inte jobbar på HS Konsult. Och nu på hösten hjälper studenter och lokala idrottsföreningar till att plocka äpplen på helgerna. 

– De tjänar pengar till sina lag och slipper sälja kakor med transfetter i, säger Lena.
 

– Det är en otroligt starkt växande marknad som ligger och pyr. Om vi tittar på hur utvecklingen har varit för svenskt nötkött på restaurang, så ligger svensk dryck i samma startgropar, säger Lena, som tidigare bland annat jobbat med landsbygdsutveckling och varit Matlandet-ambassadör. Här tillsammans med dottern Johanna.

Unika sorter

Köpings musteri ­fokuserar­ på sortren must. När Jordbruksaktuellt är på besök håller de på att tappa upp must av äppelsorten Rödluvan, ett aromat­iskt och blommigt äpple som är Jämtlands landskapsäpple.  

Små batcher betyder mycket merjobb.

– Men vi tycker att det är roligt för att det adderar till mångfalden. Det är roligt att visa på vad olika sorter smakar, säger Lena. 

Småsorterna säljs oftast till olika restauranger. 

– Även om vi gör 10 000 flaskor must av Ingrid Marie, så är det de små batcherna som lockar folk till oss. Det är det som gör oss unika. Så även om det är mycket meck, så är det otroligt kul, säger Lena.
 

Här syns en början av den renovering som odlingen i Bergs äppelgård är i stort behov av. Målet är att plantera och förnya så mycket de kan undan för undan. Men med 6 000 träd och inte så mycket personal och tid blir processen utdragen.

Sprida svensk dryck

Lena sitter med i Svenska dryckes­akademin och menar att Sverige ligger långt efter när det gäller lokala drycker. 

– Vi har diskuterat med livsmedels­företagen och LRF hur vi kan hjälp­as åt att sprida varumärket svensk dryck. Alla de argumenten som restaurangerna tidigare hade för att inte köpa svenskt kött har vi nu på svensk dryck, säger Lena, som dock menar att svensk dryck har en självklar plats på menyn: 

– Vi har fantastiska råvaror här i form av bär och frukt. Så det är klart att vi ska göra dryck. Våran typ av dryck. Vi kan inte göra ett italienskt vin, och varför skulle vi vilja göra det? Vi vill inte föda upp en argentinsk ko heller. Vi ska göra det som vi kan göra här. 

Enligt henne finns det helt klart potential för fler att starta dryckestillverkning. 

– Jag skulle vilja att det kom massa fler dryckesproducenter, och det gör det. Det ploppar upp musterier överallt som tillverkar innovativa produkter, säger Lena. 

Men hon är kritisk till Systembolaget som sätter käppar i hjulet för innovativa drycker, då drycker måste passa in i deras mallar för att få säljas.  

– Det är något vi jobbar med i Svenska dryckesakademin. Vi måste hitta ett sätt att bejaka innovation. Vi kan inte tro att jordbruket ska producera samma produkter alltid. Om man tittar på samhället i övrigt så funkar inte utveckling så, säger Lena. 

 

Köpings Musteri

Drivs av: Lena Ryberg-Ericsson, Johanna Ryberg och Lillemor Vinter Tordsdotter samt extrapersonal i säsong

Produktion: Must och cidertillverkning av svensk, till största del, ekologisk frukt.

Köpings Musteri tillverkar 20 till 40 olika sorters must beroende på mängd äpplen. De gör även en kryddad must, must som lagras på bland annat whiskeyfat för att bli en alkoholfri avec samt julkryddad must som glögg.

Arealer

  • 20 hektar spannmål, sex hektar vall och fyra hektar naturbeten
  • 1 hektar fruktodlingen på hemmagården
  • 10 hektar fruktodling (Bergs äppelgård)

Göran och Berit Erlandsson startade Bergs äppelgård i början av 90-talet. Göran blev provocerad av odlare i Skåne som menade att det inte var möjligt att odla frukt ekologiskt. Efter tio år såldes odlingen till Biodynamiska produkter som hade den i tio år till. Sedan blev den en del av Köpings musteri. 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 24 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera