Nej, svensk kycklingproduktion bär INTE skulden för covid-19

Krönika: Att djurrättsaktivister tar till allt mer radikala metoder har flera branscher fått uppleva under sommar och höst. Trots att intrången sker gång på gång hemma hos familjer som är lantbrukare tas det inte på allvar av högre instans. 

Samtidigt jobbar djurägarna dygnet runt med att hålla smittor borta från gårdarna. En svår uppgift när eventuella smittor kan spridas från just de djurrättsaktivister som gör intrång. Det i sin tur kan orsaka kostsamma konsekvenser för djurägaren som i värsta fall får avliva djuren vilket gör det hela än mer ohållbart. Hur länge ska den svenska lantbruksnäringen orka med utan att regeringen agerar? Vi inväntar fortfarande en utredning som skulle ha initierats för länge sedan men som vi ännu inte fått se något resultat av. 

Förutom djurrättsaktivister som gör intrång börjar även de så kallade ”rumsrena” organisationerna trappa upp sin retorik. I sin iver att få svenska folket att bli veganer skylls allt elände i världen på den hemska ”djurindustrin”, utan att skilja svenska förhållanden från internationella. Nyligen anklagades kycklingproduktion både för spridning av covid-19 och en hög användning av antibiotika som skapar resistens, enligt uppmaningen ”sluta ät kyckling, minska smittspridningen”.

Redan långt före coronapandemin höll Svensk Fågels medlemmar en extremt hög smittskyddsnivå. Våra medlemmar, lantbrukare och företag, motverkar effektivt smittspridning till och i kycklingstallar genom skyddskläder, hygienregler och löpande kontroller av oberoende revisorer och myndigheter. Det viktiga hygienarbetet har lönat sig och Svensk Fågels medlemmars kycklingar uppvisar mycket låga nivåer av campylobacter, till skillnad från kycklingar som inte följer de tuffa kraven. Vidare är antibiotikaanvändningen i svensk kycklinguppfödning mycket låg. När vi ser trendförändringar inom de olika programmen kan djurägare, veterinärer och rådgivare svara med andra åtgärder än antibiotika, med ambitionen att nå så låg användning som möjligt – idag på unikt låga nivåer, utan den resistensproblematik som förekommer internationellt. 

Genom att följa både Svensk Fågels kontroll- och övervakningsprogram och Sveriges djurskyddslag, skapar vi en bättre djurvälfärd, säkrare livsmedel och en hållbarare svensk kycklingproduktion. 

Att sprida falska rykten som djurrättsorganisationer gång på gång gör visar på fakta- och vetenskapsresistens och den aggressiva retoriken trappas upp. Dessutom påverkar de även lantbrukarnas och företagens kunder att skriva under krav som saknar vetenskapliga belägg eller grund, i syfte att påverka djurvälfärden, ett sätt att sätta sig över lagen. De lagar och föreskrifter vi följer idag eftersträvar en allt mer vetenskaplig grund istället för subjektivt tyckande. Medan djurrättsorganisationernas försök att påverka företag påminner om medeltidens folkdomstolar och sicilianska maffiametoder, ”betalar ni inte så kommer något eländigt att hända”. Krögare och snabbmatskedjor vågar inte annat än att skriva under för att slippa demonstrationer i sina lokaler och påhopp i social media. En eloge därför till alla krögare och grossister som ändå värnar om svensk mat och står emot billig, importerad fulkyckling och djurrättsorganisationers maffiametoder.

 

Maria Donis

Artikeln publicerades måndag den 26 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera