Ny blastkross från ROPA

Tyska ROPA har specialiserat sig på maskiner och teknik för odling och skörd av sockerbetor och potatis. Nu lanserar företaget en ny fyrradig blastkross som ska öka effektiviteten i skördearbetet.

ROPA:s nya fyrradiga blastkross kräver endast från 50kw för drivning och har en arbetsbredd som sträcker sig över fyra rader potatis. Foto: Ropa

För att potatisskörden ska avlöpa så smidigt och snabbt som möjligt är det viktigt att blasten avlägsnas innan skörd då den kan orsaka stopp i skördemaskinen. Som ett alternativ till sprutning med preparat erbjuder ROPA nu sin fyrradiga mekaniska blastkross KS 475.

God anpassning

Blastkrossens vals med 92 slagor har enligt tillverkaren byggts för att ge en god anpassning till åsarna i vilka potatisarna växer, och maskinen kan köras med antingen 75 eller 80 centimeters radavstånd. Med hjälp av ett motstål finhackas blasten och hamnar i fårorna mellan åsarna. Stora serviceluckor ska underlätta rengöring av krossen.

Ställas i sidled

ROPA har byggt KS 475-krossen för att passa både bak- och frontmontage. Den kopplas till trepunktslyften och kan drivas av traktorer med en effekt från 50 kilowatt eller cirka 67 hästkrafter. Blastkrossen kan köras på 540, 750 eller 1000 varv per minut på kraftuttaget.

Blasthöjden justeras enkelt genom vred vid krossens hjul. Vid transport på väg kan krossen ställas i sidled för att minska ekipagets bredd.

För en film om ROPA KS 475, klicka här.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste