Holländska Lely och svenskt agtechbolag i nytt samarbete

Det svenska agtech-bolaget BMP Innovation utvecklar smart kamerateknik som kan användas i djurstallar. Nu investerar den internationella jordbruksmaskinstillverkaren Lely i bolaget.

Lelys investering i det svenska agtech-bolaget BMP Innovation gör det möjligt för bolaget att öka på tillväxten och snabbare kunna få ut sina smarta kamerasytem på svenska gårdar. Foto: BMP Innovation

Lely är mest känt för sina mjölkrobotar som lanserades för drygt 25 år sedan. Sedan dess har de även tagit fram robotar för bland annat renhållning och utfodring. Nu ger de sig in i kameratekniken, genom den nya investeringen.

– Vi är övertygade om att det kommer bli viktigt för mjölkgårdar att övervaka sina kor med ny kamerateknik. Som partner till BMP ser vi fram emot att få arbeta tillsammans för att snabbare förverkliga den nya visuella revolutionen bland våra lantbrukare, säger Jannet de Jong, Program Manager Startups, Lely International, i ett pressmeddelande.

Upptäcka feber

Genom BMP:s AI-baserade kamerasystem kan man mäta djurens vikt, kroppstemperatur, metabolisk effektivitet och olika rörelsemönster.

– Tack vare den fulltecknade investeringsrundan kan vi fortsätta att utveckla våra AI‑baserade kamerasystem som kan upptäcka om djuren har feber. Tillsammans med Lely testar vi nu systemet för att identifiera djur i olika sjukdomstillstånd i ett tidigare skede än vad som tidigare har varit möjligt. Något som både kommer att förbättra djurhälsan och spara pengar åt lantbrukarna, säger Graham McCarthy, vd på BMP Innovation, i ett pressmeddelande.

Tillgång till ny teknik, utbyte av data och snabbare kontakt med internationella företag som vill jobba med AI-lösningar, är fler fördelar med det nya samarbetet, enligt Graham.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste