Storskalig satsning på svensk ull

Ljuset riktas mer och mer på svensk ull och nu görs ännu en satsning på att ta tillvara på råvaran nationellt. Järbo Garn AB satsar på svenskt ullgarn i storskalig produktion.

Järbo Garn vill lyfta potentialen med svensk ull och satsar nu på svenskt ullgarn för marknaden. Foto: Carolina Wahlberg

Både norsk och isländsk ull är etablerade kvalitetsprodukter på marknaden men efterfrågan på lokal råvara inom textilbranschen ökar. Den svenska ullen har samma potential, menar Järbo Garn som nu vill lyfta den svenska ullen. Med ull från fårgårdar i Skåne och Halland lanserar därför företaget nu garnet Svensk Ull på den nordiska marknaden. 

” Det blir därmed oerhört tillgängligt för en målgrupp som i dag främst använder utländska produkter, men där intresset för lokal råvara är enormt”, skriver Järbo Garn i ett pressmeddelande.

Järbo Svensk Ull spinns och färgas av Klippan Yllefabrik för Järbo. Ullen samlas in från fårgårdar i Halland och Skåne av CC Wool, verksamma i Halland. Foto: Järbo

Inom fem år

Svenska Fåravelsförbundet uppmuntrar företag att ta tillvara på den svenska ullen.

– Det här är suveränt! En jätterolig satsning och något vi på Svenska Fåravelsförbundet uppmuntrar. Vårt mål är att det ska finnas minst ett ullplagg av svensk ull i varje persons garderob inom de närmsta fem åren, säger Claudia Dillman som är skinn- och ullansvarig vid Svenska fåravelsförbundet.

Ett viktigt material

Men för att råvaran ska kunna tas tillvara på i full utsträckning i dag och i stora volymer behövs både fler tvätterier och spinnerier. Linda Nydén är koordinator på Smart Textiles vid textilhögskolan i Borås:

– Det som utmärker svensk ull är att man under lång tid ”glömt bort” vilket fantastiskt material det är till förmån för billigare syntetmaterial. Detta har gjort att en stor del av den svenska ullen inte tas om hand och därmed anses vara restavfall. Inte nog med att ullen är ett fantastiskt material, det är också ur ett hållbarhetsperspektiv ett viktigt material. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste