Våga fråga om tips och råd

Regina Berg driver tillsammans med sin man Oskar Bergsåkersgården i Västerbotten. För tio år sedan började de med 170 tackor, i dag har de 300 och drömmer om att även börja med grönsaker. 

 

– Redan när vi startade så började vi att sälja lammlådor, men även en del via slakteriet. Men vi var ute mycket på marknader och kände att vi ville veta vem som var slutkunden till vårt kött. Sedan dess har efterfrågan bara ökat hela tiden. Så nu säljer vi allt själva i gårdsbutiken, rekoringar eller till restaurang. Det är jättekul, säger Regina Berg. I gårdsbutiken säljer de även skinn, ull och vävda plädar. Foto: Sofia Olofsson

2010 började äventyret för Regina och Oskar. Reginas föräldrar ville sluta med krav-grisar och bara ha kvar grönsaksodlingen. 

– Då blev ladugården tom, så då tog vi över och började med får. Vi fick först arrendera gården i fem år, för att testa om det var det här vi ville göra. Sedan så köpte vi gården 2015, och då började mamma och pappa att arrendera av oss istället. Nu har de bestämt sig för att sluta med grönsakerna, så nu får vi se om vi fortsätter på grönsaksspåret också, berättar Regina. 

Grönsakerna har funnits länge på gården och är väl sammanvävda i växtodlingen. 

–Vi brukar odla spannmål efter kålen, det fungerar väldigt bra. Det finns väldigt bra grönsaksmarker som det bara är att fortsätta på om vi vill. Men det handlar mycket om hur mycket tid vi känner att vi har. Vi har inte riktigt funderat klart kring hur vi ska göra. 

Största utmaningen med att starta företag?

– Kunskap. Man måste kunna så mycket om allt! Inte bara får och odling, utan ekonomi med mera. Så vi fick ta mycket hjälp utifrån. Det var många som ställde upp i början. Vi har haft några tackor när jag var mindre, men redan första året köpte vi 170 tackor. Så det blev pang på direkt! Vi har bland annat haft en fårmentor som har hjälpt oss och som vi kunde ringa när som helst. Mamma och pappa har också varit till jättestor hjälp. Sedan tror jag det är svårare att köpa en gård. Så där har vi haft det lite fördelaktigt att vi tog över min föräldragård. 

Tips till andra unga som ska starta nytt?

– Våga fråga efter tips och råd och hjälp, och besök andra gårdar och se hur de har gjort. Just när det gäller får finns det ingen färdig lösning över hur man ska bygga ett fårhus till exempel. 

Vad är ert framgångsrecept?

–Vi startade inte med många saker på en gång. Utan vi har fokuserat på fåren och försäljningen. Men nu känner vi att vi kan börja grena ut oss lite grann. Till exempel med grönsaker. Eller med ett café på gården. 

Hur känns det när du tittar tillbaka på dessa tio år?

– Vi har haft väldigt kul och utvecklats väldigt mycket och blivit väldigt bra på får. Men det har varit gasen i botten. Vi har kört järnet hela tiden. 

Vad har ni för drömmar framåt?

– Vi vill inte öka med fler djur. Det känns lagom som vi har. Men vi vill nog börja med grönsaker. Det är väldigt roligt. Och på gård­en finns redan ett potatislager, ett kylrum och packeri. Hittills har vi haft två gårdsbutiker på gården. En för kött och en för grönsaker. Men jag vill att det ska samman­strålas till en butik. Så när vi bygger om hade det varit roligt att göra ett café också. 

 

På gården finns i dag 300 tackor. Ett lagom antal tycker Regina, som inte vill växa mer när det gäller antal djur. Men att eventuellt börja med grönsaker och starta ett café finns i framtidsdrömmarna.  Foto: Regina Berg

 

Regina Berg

Familj: Man och tre barn

Företag: Krav-certifierad lammuppfödning på Bergsåkersgården

Ålder: 33 år

Ort: Lövsele i Västerbotten.

Utbildning: Efter gymnasiet gick hon en textilutbildning på en folkhögskola, sedan på Textilhögskolan i Borås. Efter det fyra distanskurser i växtodling, ekonomi, teknik och får. Oscar har gått naturbruksgymnasiet inriktning skog. Sedan har han gått en vuxenutbildning med inriktning lantbruk på Stora Segerstad.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste