”Man överskattar det man hinner på ett år och underskattar det man hinner på tio år”

I Norderåsen, fyra mil norr om Östersund, ligger fårgården och det nystart­ade företaget Fåritaget AB. Här läggs nu grunden för en ny generation och gårdens framtid. 

 

Bröderna Hugo och Arvid Hultin förbereder för att ta över gården inom två år. Foto: privat


För ett år sedan flyttade familjen Hultin till en gård i Norderåsen, fyra mil norr om Östersund. I dag driver de en fårgård med 220 tackor och 65 hektar åker och beten. Lamningen sker två gånger per år och leveranserna går till både HK Scan och privatpersoner genom egna kontakter och Reko-ring. 

Gården ägs i dag av föräldrarna Nils Hultin och Kerstin Arnemo men tillsammans med sönerna Arvid och Hugo samt Hugos sambo Silja är de totalt fem som driver skutan framåt. 

– Tanken är att inom två år köpa gården och företaget från våra föräldrar. Under tiden så funderar vi på hur vi ska utveckla driften, berättar bröderna Hugo och Arvid. 

När gården köptes för två år sedan var det en mjölkgård. Eftersom ladugården då var anpassad för det så var det en del att ta bort, renovera, bygga, vatten som skulle dras och annat som behövdes för att anpassa för den tänkta driften. 

Vad har varit största utmaningen med att starta nytt företag?

– Det har varit, och är fortfarande, mycket att göra så prioritering är kanske en av de största utmaningarna. Att hela tiden sortera ut vad som är en rimlig investering för framtiden och inte bara försöka släcka bränder i dag. Flytten i sig var väldigt utmanande, nya grannar, nya marker och hela den biten. Det tillsammans med att inte köpa in allt för mycket i början, eftersom likvida medel alltid måste finnas, är nog de två största utmaningarna. I början vill man ju ändra så mycket som möjligt och så fort som möjligt. Man får bara komma ihåg att man överskattar det man hinner på ett år och underskattar det man hinner på tio år. 

Vart har ni hämtat råd och inspiration ifrån? 

– Vi har framförallt en väldigt duktig kusin i Norrbotten, Josefin Lundberg på Eufåria, som klurar och har många tips. Vi försöker involvera släkt och vänner så mycket som möjligt. Det är ganska skönt att ha extra händer och de tycker att det är kul att göra något annorlunda ett tag. Annars läser vi en del som skrivs av Fåravelsförbundet och andra sakkunniga inom området.

Vad är ert tips till andra unga som ska starta lantbruksföretag?

– Ha en plan A, B och C. Det var en vän till familjen som hade det som mantra när hon startade nya projekt och företag. Plan A är att få snurr på företaget, plan B att ändra inriktning på verksamheten och plan C är exit och hur man tänker kring det. För oss innebär det att vi inte glömmer att det finns alternativ till driften. Vi satsar på fåren till 100 procent men de beslut vi gör kretsar också kring möjlighet­erna att ändra inriktning, att vi tänker lite mer flexibilitet och att det finns åtgärder på gården som inte har något med fåren att göra. Vi renoverar två hus som ska göra det behagligt och trevligt att bo här, även utan fåren.

Vilka är de största framgångsfaktorerna för er? 

– Föräldrarna. Vi försöker slita ut en generation i taget. 

 

Arvid Hultin, 29 år, Skogsmästare

Hugo Hultin, 27 år, Agronom-ekonom

Silja Run Stefansdottir, 28 år, Lantmästare på Island.

Företag: Fåritaget AB, i Norderåsen, Jämtland. 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste