Konsten att arrangera en mötesplats när ingen får träffas

Krönika: Det är betryggande att agera i en bransch som centreras kring djur och växtlighet. Det växer, skördas och mjölkas som om allt var som vanligt. Jag bidrar till en mässa som arrangeras på ett 60 hektar stort fält, som samlar lantbruksföretagare på sin hemmaplan - om än i mindre skala.

 


Som man sår får man skörda sägs det. Likt en vanlig spannmålsgröda så sår vi på hösten, för att skörda efterföljande sommar. Det är väl den enklaste jämförelsen mellan växtodlingsåret och åretruntarbetet med att arrangera Borgeby Fältdagar. Men när man sått och skörden uteblir, eller riggat allt för en mässa som sen pandemin kastar omkull - då är det lätt att tappa modet för en stund.

Framtidstro och optimism. När jag just gått ut gymnasiet jobbade jag några somrar på ett slakteris styckningsavdelning med att packa fläskkött. Det var en härlig tid och jag var glad och såg ljust på i princip hela tillvaron. Det måste ha märkts ganska tydligt på avdelningen eftersom en äldre kvinnlig kollega vid ett tillfälle påpekade att ju snabbare jag släppte den där goda och naiva tron på människor och tillvaron i stort, desto snabbare skulle jag komma in i verkligheten. Kvinnan ifråga mådde säkert bättre av att fått platta till mig lite, men jag glömmer det aldrig. Glömmer inte heller att jag inom mig undrade vad det är för fel på att se optimistiskt på tillvaron – har vi inte nog av pessimism och elände ändå? Säkerligen har livet gett även mig en skopa realism med åren, men jag är tacksam att jag fått behålla det mesta av min ljusa syn på tillvaron. För om man inte tror på att bra saker kommer hända är det väl omöjligt att bygga hopp hos andra? Nu mer än någonsin är jag tacksam att den där optimismen hänger i och hjälper till att se förbi och igenom alla hinder för att kunna komma ut redo på andra sidan.

”Det händer ju ingenting nu!”

Kort förklarat bereder vi en affärsplattform, en plats för kunskapsförmedling och sist - men inte att förringa - en fysisk mötesplats. Under en fältvisning förra veckan stötte jag på några lantbrukare som hälsade glatt och passade på att säga att de saknade vårt arrangemang och underströk att det uppdämda behovet för att träffa alla leverantörer på samma plats är enormt. Och om det är något som ger energi så är det påminnelsen om att mässforumet i fält behövs - även i rådande världsklimat. Det räcker med en hälsning på telefon, en varm dunk i ryggen på en fältvandring, intresseanmälningar från nya utställare i inkorgen, ett insjunget DM via Facebook eller en engagerad rådgivare som vill göra en ny demo. Positiva pusselbitar som gör att vi anstränger oss extra mycket för att ”coronasäker” inte ska kännas som ett tomt uttryck hos oss, utan praktiskt förklarat och fysiskt enkelt.

När skörden slagit fel – då sår man om. I stunden då modet tryter omvärderas nästan allt. Är det värt att så om på samma sätt och samma plats igen trots att skörden slog fel, kanske en växtodlare skulle frågat sig? Är det värt att lägga all kraft man professionellt och känslomässigt kan uppbåda på en ny lantbruksmässa i fält, frågar vi oss. När allt ställs på ända blir det lättare att se och fokusera på det som har betydelse - våra kärnvärden. Och de håller hela vägen. Allt är sått på nytt nu.

Vi har en mässa att leverera sommaren 2021 och vägen dit har troligen fler utmaningar än någonsin. Min kloka rådgivarkollega sa en gång att det enda vi med säkerhet vet är att vi inte vet allt. Kanske var det hennes egna ord – kanske citerade hon Sokrates – oavsett så kan det inte stämma bättre än precis just nu.

För mig och mina kollegor är det dags att kavla upp arrangörs-ärmarna igen. Och med optimism, lösningsfokus och ett hyfsat pannben borde det ju inte vara någon konst.

 

Anna Larsen
Borgeby Fältdagar

Artikeln publicerades måndag den 09 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera