Regn och vinsthemtagning pressar priserna

I förra numret av Jordbruksaktuellt konstaterade vi vilka faktorer som hade bidragit till höstens uppgång för spannmålspriserna. Nu har utvecklingen vänt till nedgång med sjunkande spannmålspris både på råvarubörserna och i den fysiska handeln. Under den senaste veckan är det inte bara spannmålspriserna som har sjunkit, även andra börshandlade råvaror samt aktier har fallit tillbaka.

 

Priserna på spannmål har fallit tillbaka under de senaste veckorna. Nedgången drivs av vinsthemtagningar, Covid-oro och regn.Foto: Mostphotos

Vinsthemtagningar

Efter en längre tids uppgång för spannmålspriserna är det inte oväntat med vändning i prisutveckling. De som använder terminskontrakt för att säkra sin produktion kan tycka att nivån är lämplig att säkra av sina grödor på. Och de som använder terminskontrakt i spannmål som en finansiell placering vill gärna passa på att realisera uppgången och ta hem vinsten.

Oro på marknaden

Samtidigt finns det nu en rädsla på de finansiella marknaderna för effekterna av en andra våg av corona i Europa och nedstängningar. Hur långa nedstängningarna blir och hur det kommer att påverka konsumtionen. När det finns osäkerhet kring efterfrågan så vill man också ofta drar ner sina lagernivåer för att minska risken.

Och i USA spelar osäkerheten kring presidentvalet in, kanske inte så mycket vem som blir president men istället om valprocessen drar ut på tiden och skapar osäkerhet.

Regn

Länge efterlängtade regn har under de senaste veckorna fallit över Ryssland, USA och Sydamerika.

I USA har Kansas fått regn som ger odlarna hopp om att höstvetet ska sätta fart. USA:s jordbruksmyndighet USDA:s första gradering av höstvete för den nya odlingssäsongen ger att av det amerikanska höstvetet är 41 procent good/excellent medan 19 procent är poor/very poor. Det är den näst sämsta starten på ett växt­odlingsår sedan 1995.

I Sydamerika har både Brasilien och Argentina fått regn som förbättrat utsikterna för vete och majs, i vissa områden. Det finns fortfarande odlingsområden som saknar nederbörd.

Ryssland har haft det torrt under hösten. Men nu har det kommit regn och mer förväntas att falla. I kombination med relativt höga temperaturer hoppas nu de ryska odlarna på att vetet ska kunna sätta lite fart innan vintern sätter in.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera