Storbritannien: Mer havre gav mindre skörd

Den brittiska havreproduktionen sjönk i år, trots en kraftigt ökad areal. Från norr rapporteras om goda skördar medan det var sämre i syd. 

 

En blöt höst hindrade den brittiska höstsådden i fjol. Vilket resulterade i en kraftigt ökning av den brittiska havrearealen i år, trots den störe arealen minskade landets havreproduktion.


Storbritanniens havreareal var i år 211 000 hektar vilket är en ökning med 16 procent jämfört med föregående år. Samtidigt som arealen ökad så sjönk havreproduktionen med 6 procent till 1,02 miljoner ton. (2019 var den svenska havreproduktion 671 000 ton).

Enligt brittiska AHDB ökad arealen i England med 19 procent medan produktionen föll med 11 procent. Och minskningen i produktionen ska dels bero på en lägre andel hösthavre än normalt. Totalt producerade England 751 000 ton havre.

I Skottland ökade arealen med 7 procent och produktionen med 19 procent. Totalt producerade Skottland 225 000 ton havre.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera