Vädermässig berg-och-dalbana

Vädret 2020 har varit en berg-och-dalbana för en av landets största äppelodlare. Men när skörden nu summeras har den ändå blivit bra.

Förr var det skiftande väderförhållanden vart tionde år. Men numer är det onormala det normala. Något man på Kiviks musteri jobbar för att lära sig att hantera. Årets skörd har dock blivit helt okej, menar äger Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen  Foto:

– Naturen har verkligen spelat oss ett spratt i år, säger Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen, i ett pressmeddelande.

I år kom vårvärmen extremt tidigt vilket gjorde att de blommor som hade slagit ut, frös sönder eller skadades när tidiga maj månad var mycket kall. Därefter kom hagel som förstörde många äpplen. Och senare under sensommaren gjorde det varma vädret att all frukt mognade väldigt fort, vilket gjorde att plockningen blev intensiv.

– Förr hade man specialår med skiftande väderförhållanden cirka vart tionde år. Nu är det tvärtom – det onormala har blivit normalt. Vi måste helt enkelt lära oss både praktiskt och med hjälp av forskning hur vi kan skapa en hållbar odling i framtiden, säger Jan.

Elda halm

Enligt honom finns det en del saker man som fruktodlare kan göra för att försöka hjälpa till att skydda odlingen mot vädrets makter.

Till exempel så eldade man nattetid med halmbalar i odlingen i Kivik för att minska skadan vid frosten i maj. Lähäckar, dränering, droppbevattning, gynna den biologiska mångfalden och att jobba med olika nyttodjur är andra åtgärder för att skydda äppelodlingen.

Bra volym och arom

Men sammanfattningsvis menar man på Kiviks musteri att årets skörd levererat en bra volym och även utvecklat en väldigt bra arom, till följd av det varma vädret i slutet av sommaren. Varma dagar och kalla nätter är nämligen gynnsamt för smakutvecklingen hos äpplen.

Nu hoppas man att vintern ska bli kall, så att svampar, bakterier och skadliga mikroorganismer dör, så att nästa säsong får en bra start.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera