Debatt: Mat för klimatet

Vecka 47 har LRF Hållbarhetsvecka. LRF Ungdomen har då valt att belysa kopplingen mellan mat och klimat. Livsmedel är något som blivit ett hett diskussionsämne de senaste åren i takt med att klimatet debatteras allt mer. Vad är egentligen matens roll i klimatet? Spelar det någon roll, hur ska man tänka och vad ska man välja?

Elisabeth Hidén är ordförande för LRF Ungdomen. Foto: Isabella Odmark

För det första kan det vara viktigt att förstå livsmedlets påverkansgrad i förhållande till andra aktiviteter. Låt oss ta resandet som ett exempel och relatera det till svensk kyckling. Ett kilo svenskproducerat kycklingkött bidrar enligt uträkningar från WWF med mellan två till fyra kilo koldioxid. En resa mellan Stockholm och Thailand bidrar med utsläpp på cirka 2,5 ton koldioxid. Det innebär att man kan äta drygt 830 kilo svensk kyckling (tre kilo koldioxid per kilo kött) för samma utsläpp som den resan.

Att en resa släpper ut koldioxid är de flesta medvetna om, men hur är det med övrig handel? I inkorgen trillar mail efter mail in med erbjudanden på 20, 30, och 40 procent på kläder – köp 3 betala för 2, gratis frakt och så vidare. Jag tror vi alla känner igen oss i den aggressiva marknadsföring som råder när det kommer till konsumtion. Jag kollade på en dokumentär på SVT om klädindustrin, varje år tillverkas 100 miljarder nya klädesplagg med nya fibrer. Klädindustrin är den som släpper ut allra mest utsläpp, mer än både flyg, båt och livsmedel. Dessutom förstör det mark och vatten så i den grad så det blir rent av farligt för befolkningen som bor i områdena. Sjöar som torkat bort, mark utan tecken på liv och kliande utslag på människorna.

Så nja, bonden är inte den värsta boven i detta drama och du kommer förmodligen inte kunna rädda värden genom att lägga om din kost om konsumtions och res-mönstret ser ut som vanligt. Med detta sagt menar jag dock inte att lantbruket inte spelar roll, och att kostvalen inte spelar roll - självklart ska lantbruket fortsätta utvecklas till att bli ännu mer hållbart. Alla måste vi göra vad vi kan, oavsett bransch eller vad det är för val vi står inför och naturligtvis kan vi påverka genom att välja bra mat!

Vad är bra mat? Ska man tro siffrorna är det svensk mat, oberoende av kostval. Importerad mat står till 60 procent av svenskens klimatpåverkan när det kommer till livsmedel. Den importerade maten bidrar även med 75 procent av herbiciderna, drygt 80 procent av användningen av antibiotika, 88 procent av fungiciderna och 97 procent av insektsmedlen. Gällande koldioxidutsläpp kopplade till transport står importerat för 75 procent och avskogning tropisk regnskog till hela 100 procent.

Visst är det skönt att veta att maten man äter är säker, kontrollerad, har producerats utan att äventyra antibiotikaresistens, med ett lågt klimatavtryck och att vattendrag förblir levande och rena? Att det har bidragit till öppna landskap, ett kretslopp där näring som tas upp från marken vid skörd kommer åter vid sådd när gödsel sprids, att spannmålen som inte riktigt håller kvalitén för att bli havregrynsgröt eller pasta istället får ätas av en gris med knorr och där efter bli kött som består av proteiner och mineraler som nyttiga, mättande och goda för oss människor? Att de som arbetar med att producera maten har schyssta villkor?

Vecka 47 kommer hashtagen #KliMaten användas för att påvisa kopplingen mellan mat och klimat. Där kan du titta på, eller lägga ut, bilder på måltider lagade helt på svenska råvaror. För även om maten inte är allt när det kommer till klimat har den en roll att spela, där du likväl som jag kan göra skillnad. Låt oss inspirera, inspireras och sprida kunskapen om det svenska lantbrukets roll för en bättre värld. Svensk mat – för klimatet!

 

LRF Ungdomen 

genom ordförande Elisabeth Hidén 

 

Artikeln publicerades måndag den 16 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera