Hallå där Johan Nylander som tillsammans med sitt lag ERFA Halland utsetts till Årets rapsmästare!

Hur känns det?
– Det känns jätteroligt och fantastiskt!

Årets rapsmästare 2020 blev ERFA Halland. Här syns delar av gänget i vinnarsorten Smaragd. Bakre raden från vänster: Arvid Tunemar, Lars Svensson, Jörgen Andersson, Magnus Wattsgård, Stefan Jönsson, Lars Jönsson, Karl Anders Börjesson. Nedre raden från vänster: Per Fladje, Johan Nylander, Jan Börjesson, Lennart Andersson. Foto: Anneli Kihlstrand 


Vad betyder det?

– Det betyder jättemycket och det är kul att vi ­skördade resultatet av vår lilla ERFA-grupp där vi tillsammans har roddat det här. 

Johan Nylander var lagledare i det vinnande laget och segern glädjer honom mycket.
 Foto: Alexandra Nylander

Berätta om ERFA-gruppen!

– Vi är en samling odlare som under ett flertal år med kort varsel och under enkla former samlats ute hos någon i gruppen och tittat på sådant som gått bra och sådant som gått dåligt. Och så försöker vi att dela med oss av våra kunskaper kring detta. Totalt är vi runt tio personer. 

Nu i rapsmästartävlingen var det Johan Nylander, hans son Jacob Nylander som pluggar till lant­mästare, Per Fladje och Jan Börjesson som varit mest aktiva. 

– Men det är även andra i gruppen som varit delaktiga på olika sätt. Vi har haft mejlgrupper, försök till telefonmöten och en Facebooksida. Så alla som har velat har kunnat ta del av tävlingen. 

Vad tycker du om ert resultat?

– Det får man väl ändå säga är en framgångssaga. Vi ställde upp i tävlingen för att vinna och det gjorde vi! Då tycker jag att vi har lyckats, säger Johan och utvecklar:

– Vi fick ett fantastiskt bra bakgrundsmaterial inför starten av tävlingen. Det fanns markkartor, vi hade en historisk växtföljd och utöver det hade Soyl gjort en markkartering i själva tävlingsområdet. Så vi hade väldigt bra bakgrundsdata att lägga upp en strategi ifrån. Sedan ändrar sig saker under resans gång. 

Att de tidigt ­lyckades identifiera de bekymmer som de trodde skulle komma upp, var positivt. 

– Utmaningen har varit att det har varit väldigt högt pH i jorden. Vi misstänkte det och fick det sedermera bekräftat att det skulle bli lite bekymmer med näringsupptaget. Utifrån det valde vi produkter som vi trodde skulle vara lämpliga. 

Vad var ert vinnande koncept?

– Näringstillförseln löstes bra redan på hösten. När pH är högt blir det problem med lösligheten av framförallt fosfor. Så vi radmyllade en kombiprodukt redan när vi sådde. Produkten innehöll bara ammoniumkväve, vilket är lite surgörande. Så då fick vi en mer lättill­gänglig fosfordel, säger Johan och utvecklar:

– Vi hade ett relativt tunt bestånd med vitala plantor inför vintern. Det är en bra sak. Vi gödslade också så tidigt som vi fick. Sedan är det små detaljer. När vinstmarginalerna är små, får man inte klappa sig allt för mycket på bröstet. Man ska ha klart för sig att vi har haft turen på våran sida denna gången också.

Tävlingsområdet har varit på gården Egonsborg på Söderslätt. Varje lag har haft fyra rutor. Två som är officiella och två som är hemliga. Varje lag fick göra max tolv insatser, utöver såmomentet. Det vinnande laget hade 1-2 insatser till godo. Johan har själv varit på plats vid området fyra gånger. 

– Utöver det har vi fått fantastiskt bra ­support från HIR Skåne och Oljeväxtodlarna. De har skickat bilder till oss på hur det ser ut i rutorna.  

Det är HIR Skånes försöksteam som utfört insatserna som lagen velat göra. 

– Det har fungerat bra. De har varit jätteduktiga på att hålla kontakten och lagt ner ett stort arbete på det här, säger Johan. 

Finns det något ni kunnat göra ännu bättre?

– Nej, det kan vi inte säga. Men våra sista svampbehandlingar hamnade för tätt. Vi hade som plan att det skulle gå två veckor mellan insatserna men det gick inte, för en del av rapsen i parcellerna blev för höga. 

Tips för bra höstraps?

– Inte ha för högt plantantal på hösten. Men se däremot till att de plantorna som finns där är välmående. Det är en gammal kunskap och det har egentligen alla vetat men det är en del av ett lyckat resultat. 

Hur är förutsättningarna för höstrapsen i Halland?

– Vi brottas med lite andra problem än de vi var i kontakt med i den här tävlingen. Vi har stora bekymmer med snigelangrepp en våt höst. Det finns inget i verktygslådan som är bra mot det. Sedan har vi ett kortare fönster från att huvudgrödan är skördad till att vi ska så igen. Vi har minst en veckas kortare fönster. 

Hur ser din egen höstraps ut nu?

– Den ser hyfsat bra ut. Vi har haft ganska mycket ogräs i rapsen, men den är bekämpad nu. Annars har det varit en fantastisk höstutveckling på rapsen. 

 

Rapsmästaren 2020

Vinnare: ERFA Halland, representerade av Johan Nylander, Jacob Nylander, Jan Börjesson och Per Fladje
 

Resultat: Råfettskörd på 3 218 kilo och en fröskörd på 7 174 kilo

Antal tävlande lag: 40

Arrangör: Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare 

Tävlingsplats: Gården Egonsborg på Söderslätt

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 14 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera