Årets Bonde hittas på Krokstorps Gård

Krokstorps Gård, med Martin Krokstorp i spetsen, tog först hem vinsten i tävlingen Årets Bonde kategori spannmål, och gick vidare till finalen tillsammans med fem andra finalister. Där korades gården till Årets Bonde 2020 för det långsiktiga, breda och inspirerande arbete som pågått i flera generationer. 

 

Krokstorps Gård, som drivs av Martin Krokstorp tillsammans med hans far Fredrik Krokstorp, har utsetts till Årets Bonde 2020. Foto: Bergkvist Publishing


Hur känns det att bli utsedd till Årets Bonde?

– Det är väldigt hedrande. Konkurrensen var hård med så många duktiga lantbrukare och företagare. Så det var oerhört kul! 

Varför tror du att just ni fick priset? 

– Jag tror eller hoppas att det är för att vi har ett väldigt långsiktigt hållbart tänk när det gäller driften och växtodlingen på gården. Kanske i kombination med att jag gärna delar med mig och bjuder på den kunskap och erfarenhet vi har lyckats få i det vi håller på med, så andra kanske kan få bättre beslutsunderlag för att utveckla sina verksamheter. 

Berätta lite kort om gården och erat företag! 

– Krokstorps gård är en familjegård i nionde generationen, så familjen har drivit gården sedan 1742. I dag har vi 440 hektar växtodling, och i huvudsak odlar vi höstvete, korn, havre, raps, rödsvingel och mellangrödor. Det är jag och min far, Fredrik Krokstorp, som driver gården på heltid, sen har vi hjälp och stöttning av en granne och kollega under juli och augusti när vi har som mest att göra. 

Hållbarhet och innovation var några av nyckelorden i tävlingen. Hur jobbar ni med dessa?

– Sedan fyra år tillbaka så driver vi växtodlingen enligt principerna för conservation agriculture. När det blev dags för generationsväxling så funderar man på hur man ska kunna vidareutveckla odlingen, och hur ska vi förvalta gården på bästa sätt under min generation. Då landade vi i att det mest långsiktigt hållbara, och för att förbättra bördigheten och jordhälsan, är att jobba på detta sättet för vår del. Det är egentligen vårat huvudsyfte, att jobba med långsiktig hållbarhet och samtidigt producera så mycket livsmedel som vi har kapacitet till. 

Ett syfte med tävlingen är att öka intresset och efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Hur jobbar ni med det? 

– Jag hoppas att tävlingen gör att vi får ett ökat engagemang och ökad förståelse för svensk hållbar mat och svensk livsmedelsproduktion i stort. För egen del så jobbar, lobbar och bollar vi gentemot politiker och beslutsfattare i näringen så gott vi kan. Jag har ganska mycket studiebesök och försöker ställa upp på föreläsningar när det efterfrågas. Så vi kan bredda förståelsen och kunskapen kring svensk livsmedelsproduktion. 

Vad är aktuellt hos er just nu? 

– Just nu går vi och hoppas på att det går några veckor till innan vi får frost. Så länge det är frostfritt så växer mellangrödor och höstsådda grödor på så det knakar, så det hoppas vi de kan göra några veckor till. 

Höstsådden ser bra ut? 

– Ja det gör den absolut!

 

Motivering: 

”Vinnaren i Årets Bonde 2020 visar upp en bredd som imponerar och en nyfikenhet som inspirerar. Detta gäller 360 grader; arbetet med växtskydd, odlingsteknik, bördighet, biologisk mångfald, socialt engagemang, energiförsörjning och ny teknik. Här bygger man värden över tid och tar ansvar för både natur, djur och människa – ett ansvar som sträcker sig generationer bakåt i tiden – och förhoppningsvis lika många generationer in i framtiden.”

 

Om Årets Bonde: 

  • Tävlingen Årets Bonde har som syfte att lyfta Sveriges primärproducenter samt öka intresset och efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Hållbarhet, innovation och matkvalitet var nyckelord för tävlingen.
  • Tävlingen presenterades i samarbete med Borgeby Fältdagar, Martin & Servera, Sydgrönt, Sent i Skåne, WWF, MSC, Skånemejerier, Malmö Stad, Kramp, Krav, Från Sverige, Sysav, Pågen och HS Certifiering.
  • I tävlingen korades en vinnare i de sex kategorierna Mjölk, Spannmål, Fisk & Skaldjur, Eko & Innovation, Frukt & Grönt samt Kött. Kategorivinnarna tävlade därefter om titeln Årets Bonde 2020. 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 15 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera