De laglösas land

Krönika: Det var en kall höstkväll för några veckor sedan, innan aningar om en andra smittovåg känts av i Skåne och precis när det började kännas tillåtet att återigen umgås med människor som tillhörde andra hushåll. 


Vi bjöd en fredag över två goda vänner tillika lantbrukare på traditionell kräftskiva i vår lilla lägenhet utanför Lomma. Efter många skratt och intressanta ­diskussioner som kunde pågått väl inpå småtimmarna tvinga­des kvällen dock avslutas då min väninna, som driver eget företag, fått information om djurrättsaktivisters ­planerade besök i regionen och därför var tvungen att åka för att tillbringa natten på gårdskontoret. Det fanns för henne inget dramatiskt över detta faktum, snarare en taktfast beslutsamhet som man sällan skådar hos andra än djurägande egenföretagare. Trots ­hennes lugn kunde jag inte hjälpa att begrunda det besynnerliga i att vi som lantbrukare år 2020, i tillägg till att brottas med dålig lönsamhet, brist på arbetskraft, lågt mjölkpris, ett förutspått lägre EU-stöd, långa arbetsdagar och ständigt outgrundliga väder­förhållanden (för att nämna några), också ska behöva fortgå vardagen med en ständig rädsla för hot, trakasserier och olaga intrång på våra gårdar. 

Vi lantbrukare bedriver fullt lagliga verksamheter som genererar livsmedel till Sveriges befolkning, och diskussionen om produktionens hållbarhet och mervärden behöver inte ens ingå i de försvarstal jag ser cirkulera från näringen när debatten lyfts i tidningar och på sociala medier. Faktum är att det enda försvarstal som bör komponeras ska komma från aktivisternas egna sida då de är de riktiga lagbrytarna - inte vi. För visst är man trött på att försvara sig. Jag ser många tappra själar som trotsar ­risken för exponering ger sig in i de giftigaste kommentarsfälten för att på ett sakligt sätt dementera och informera, men varför ska det behöva vara på det här viset? 

År 2016 fanns det totalt 17 817 jordbruksföretag med husdjursskötsel i Sverige. Totalt sysselsätter lantbrukets företag över 170 000 människor som tillsammans jobbar för att leverera högvärdiga livsmedel. År 2018 konsumerades 98,2 liter mjölk och 51,2 kilo kött per person i Sverige, och den samlade jordbrukssektorn står för en procent av Sveriges BNP. Samtidigt visar färska siffror att var sjunde Arlabonde funderar på att lägga ner produktionen samt att sex av tio mjölk­bönder mår dåligt eller känner sig otrygga på gården, på grund av risken för aktivister. Sedan när blev det en icke-fråga för ­politiker och beslutsfattare att de två procent av Sveriges befolkning som föredrar vegansk kost och den ännu mindre, mer extremistiska andelen av dessa, förklarat krig mot en av samhällets allra viktigaste näringar? Med ovanstående siffror i åtanke blir jämförelsen på gränsen till makaber. 

Inte förbättrades heller situationen när Arla nyligen lanserade sin nya mjölk – nu med ännu bättre djuromsorg, för att försöka måla över rubrikerna kring det uppmärksammade programmet från Uppdrag granskning. Hela marknadsförings­taktiken bidrar bara till ett pådrivande av konsumenternas redan skeptiska inställning till svenskt djurskydd och resultatet spelas i slutändan rakt i händerna på aktivisterna. När en äldre patient utsätts för vanvård på ett boende i Linköping hålls inte hela den svenska sjukvården ansvarig och skulle maskerade människor ge sig in på IVA med ficklampor och filmkameror hade konsekvenserna för gärningspersonerna blivit betydligt större än för de som bryter sig in på gårdar. I dag låter man istället debatten präglas av frågor om miljö och den egna personliga övertygelsen, och när media avkriminaliserar bilden av intrång och hot mot lantbrukare utgör de tillsammans med aktivisterna ett stort hot mot demokratin.

I ­diskussionen kring detta problem ingår varken miljö, dietval eller etiska frågor utan endast ett krav på beslutsfattande för att upprätthålla det svenska rättssystemet. Jag vill se att något görs och jag vill att det sker nu, för vi har varken ork, tid eller råd att vara rädda.

 

Katarina Wolf
Lantmästarstudent

Artikeln publicerades onsdag den 18 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste