Ny universitetsutbildning med inriktning på lantbruksteknik

Inom ramen för satsningen Agtech 2030 startar Vreta Kluster och Linköpings universitet en ny uppdragsutbildning med inriktning på lantbruksteknik och innovation. Kursen omfattar tre högskolepoäng och riktar sig till yrkesverksamma personer som vill öka sina kunskaper inom teknik relaterad till matproduktion och lantbruk.  

I februari startar Linköpings universitet och Vreta Kluster upp den nya universitetskursen Lantbruksteknik och Innovation.  
- Vi hoppas på en väldigt spännande blandning av förkunskap och erfarenheter bland föreläsare och deltagare, säger Helene Oscarsson, verksamhetsutvecklare på Vreta Kluster. På bilden tillsammans med Per Frankelius, kursansvarig på Linköpings Universitet. Foto: Vreta Kluster 

– Vi hoppas på att kunna locka intressanta deltagare som går in med olika bakgrunder och infallsvinklar, säger Per Frankelius, kursansvarig på Linköpings Universitet, i ett pressmeddelande.  

Han hoppas att kursens 25 platser kommer att fyllas med allt från personer som är yrkesverksamma inom lantbruk till deltagare från olika teknikbolag. 

NY MARKNAD 

Enligt Vreta Klusters verksamhetsutvecklare Helene Oscarsson, som har lång erfarenhet av lantbruksbranschen, ökar intresset för matproduktion och lantbruk. Samtidigt sker en stor utveckling på teknikfronten i lantbruket, med exempelvis artificiell intelligens, molntjänster och digital uppkoppling av djur.  

Enligt aktörerna leder detta till att flera teknikbolag ser branschen som en ny potentiell marknad för sina lösningar, och att den nya utbildningen kan bidra till att utveckla det samspelet.  

– Om man exempelvis vill applicera sin digitala teknik i livsmedelskedjan behöver man veta hur det går till i praktiken. Det är en väldigt tuff miljö för en liten sensor att sitta i ett stall eller på en harv, säger Helene. 

– Sen kan lantbruksföretag ha utmaningar samtidigt som det faktiskt finns tekniklösningar för att möta dem. När användare och utvecklare möts kan det uppstå nya produkter och innovationer men också viktig teknikspridning. Fler välkomna utvecklingsprocesser kommer ta fart om fler har kunskap om såväl lantbruksbranschen, som innovationsmetodik, fyller Per i.  

START I FEBRUARI 

Kursen som fått namnet Lantbruk och Innovation drar igång i februari, med föreläsare som har lång erfarenhet inom branschen eller akademin. Tanken är att vissa delmoment ska utföras på Vreta Kluster eller vid Linköpings Universitet, men kursen kommer även kunna genomföras helt digitalt.  

– Vi vill verkligen genomföra den här kursen i vår, trots omständigheterna med pandemin, antingen digitalt, fysiskt eller i kombination, avslutar Helene. 

Läs mer om den nya kursen här

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste