Federley leder granskning av djurtransporter i EU

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley ska vara med och leda arbetet med granskningen av EU:s djurtransporter. Detta beslutades av gruppledarna i EU-parlamentets nya granskningsutskott för djurtransporter.   

– Det här är en oerhört viktig fråga där EU verkligen måste göra mycket mer. Djur som transporteras behöver få bättre villkor, säger Centerpartiets Fredrick Federley, som representerar den liberala EU-gruppen Renew Europe i utskottet. Foto: Centerpartiet

– Mitt tålamod är slut. Europas djur förtjänar att må bra. Trots att reglerna kring djurtransporter har funnits i EU sedan 1997 så struntar mängder av EU-länder att följa lagen. När jag nu kommer att vara förhandlare för Europaparlamentets granskning kommer jag se till att vi löper linan ut och straffar de som bryter mot lagen, säger Fredrick Federley, i ett pressmeddelande. 

Enligt Centerpartiet transporteras runt en och en halv miljard djur inom EU varje år. Utskottet, som är nytt för i år, har som uppgift att undersöka om djurtransporterna inom EU, och även transporter av djur ut ur EU, håller sig till EU:s och medlemsstaternas lagar och regler. Nu har utskottet beslutat att Fredrick Federley ska leda arbetet med att ta fram granskningen, som en så kallad skuggrapportör. 

– Jag ser fram emot att göra skillnad för alla de djur som transporteras i Europa. Det minsta vi kan kräva är att minimireglerna följs. Det är olagligt för djuren att vistas i temperaturer över 30 grader, att för många djur befinner sig i lastutrymmena och att transporterna pågår längre än åtta timmar, säger Fredrick Federley. 

Arbetet ska färdigställas under 2021 och ska då innehålla vad som gjorts fel på EU-nivå samt rekommendationer för att arbetet ska kunna utföras bättre.  

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste