”Min förhoppning är att det här kan revolutionera jordbruket”

Ökande skördar, mindre utsläpp och mer kol som binds i marken med hjälp av artificiell intelligens, det är målsättningen i ett nytt projekt som drivs av Hushållningssällskapet. I projektet ska nya algoritmer tas fram för analys av data som samlas in inom lantbruket.  

Camilla Broms är projektledare för projektet på Hushållningssällskapet i Skåne. Foto: Hushållningssällskapet

– Min förhoppning är att det här kan revolutionera jordbruket, att det både ökar klimatnyttan och lönsamheten för lantbrukarna. Vad vi och forskare kan se finns det inget liknande någonstans i världen, säger projektledaren Camilla Broms, i ett pressmeddelande. 

Inom lantbruket i dag samlas stora mängder data in, det handlar om jordanalyser, skördar, väder och data från satelliter. Hushållningssällskapet har nu fått sju miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova för att under två år ta arbeta med att ta fram nya algoritmer, som ska kunna analysera informationen automatiskt och ge ny kunskap. Resultatet kan sedan användas för att planera odlingen och göra exakta åtgärder på fälten. Till skillnad från dagens precisionsodling, där man enligt Hushållningssällskapet använder en variabel i taget, ska detta ge en helhetsanalys. 

– Många av de data som samlas in i dag används inte. Vi har också historiska data. När ”AI- snurran” är klar kan lantbrukarna använda den för att få ut styrfiler till sina maskiner så att de kan bruka sin mark på bästa sätt, säger Camilla Broms. 

Projektet har elva organisationer och en referensgrupp knutet till sig, bland annat Lunds universitet, Linköpings universitet och Väderstad. Den data som kommer användas ägs dels av Hushållningssällskapet, dels av lantbrukarna själva och viss data är öppen data. De färdiga algoritmerna kommer vara tillgängliga för alla.  

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste