Samarbete från råvara till måltid

Mastersstudenter från Umeå universitet har i ett samarbete med SLU undersökt hur råvaror från forskningsstationen Röbäcksdalen kan vidareutvecklas. Ett berikande samarbete enligt de båda universiteten.  

Produkter såsom blancherade åkerbönor arbetades fram på råvaror från Röbäcksdalen SLU. Alla produkter hade ett färdigt recept, en förpackning och ett hållbarhetsperspektiv. Foto: Carolina Wahlberg


Blancherade åkerbönor, pastrami av gåsbröst och fond av vildgås blev resultatet när studenter från masterskursen Food deisgn - Sensory Analysis and Product Development tog sig ann råvaror från SLU:s fältstation i Umeå.  

Kursen som går på Umeå universitet startade i höstas och inleddes på SLU:s fältforskningsstationen Röbäcksdalen strax utanför centrala UmeåDet blev början på ett tvärvetenskapligt samarbete mellan två universitet som båda jobbar med livsmedel i olika delar av värdekedjan.  

Några av de råvaror som forskningsstationen tillhandahåller är potatis, råmjölk, åkerbönor och vildgäss, då det varje år skjuts några hundra kanadagäss på den utarrenderade marken. Efter research om råvarorna jobbade studenterna i kursen under en månads med bland annat konsumentundersökningar, sensoriska tester, förpackningsdesign och tillagning. Detta för att ta fram prototyper på de olika produkterna som sedan testades mot konsument.  

– Resultaten blev imponerande med tanke på den korta tiden och komplexiteten i råvarorna, och en rad spännande produkter togs fram, säger Mårten Hetta, prefekt för Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap och ansvarig för Röbäcksdalen, i ett pressmeddelande.  
 
Förhoppningen från de båda universiteten är att samarbetet ska inspirera till fler tvärvetenskapliga arbetssätt men även i studenternas kommande arbetsliv.  

– SLU jobbar dagligen med de råvaror som vi sedan arbetar med att förädla för att skapa produkter, upplevelser och måltider. Vår infrastruktur vid Umeå universitet bygger på att bedriva utbildning och forskning inom olika aspekter av mat och måltider; där är primärproduktion inte fokus men naturligtvis en viktig del och därför är ett sådant här tvärvetenskapligt samarbete med SLU så berikande, säger Björn Norén, institutionen för kost- och måltidskunskap vid Umeå universitet.  

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

 

Artikeln publicerades fredag den 20 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste