Unga hittar lösningar för hållbar livsmedelsförsörjning

SLU Youth Institute är ett nytt program för gymnasieelever med målet att skapa intresse för tryggad livsmedelsförsörjning och att hitta hållbara lösningar på globala utmaningar. SLU är det andra universitetet i Europa som instiftat ett Youth Institute, och vinnaren får presentera sina lösningar för experter på Global Youth Institute i USA.

 

SLU blir det andra universitetet i Europa som instiftar ett Youth Institute, det första finns på Wageningens universitet i Holland. Programmet riktar sig till gymnasieelever som ska hitta lösningarna för en tryggad livsmedelsförsörjning i andra länder. På bilden pågår rundabordssamtal under pilotomgången av SLU Youth Institute på Ultuna. Foto: Karl Lundén


– Vi vill skapa engagemang för jordbruk, livsmedelsproduktion och hållbar utveckling. Det är också viktigt att skapa ett forum där ungdomar får lägga fram sina förslag på lösningar och bli lyssnade på av de som arbetar med frågorna, säger Kristina Karlsson Green, koordinator för SLU Youth Institute, på SLU i Alnarp. 

Global ChallEnge

Programmet kommer från USA och arrangeras av World Food Prize Foundation tillsammans med universitet runt om i världen. Gymnasieeleverna som deltar skriver en kort uppsats, en Global Challenge, om utmaningarna med en tryggad livsmedelsförsörjning för en genomsnittlig familj i ett annat land. Uppsatsen ska vara mellan tre till fem sidor, på svenska eller engelska. Eleverna får själva välja vilket land och vilken utmaning de vill skriva om. 

– De ska undersöka utmaningarna, komma på lösningar och lägga fram förslag på hur man skulle kunna implementera dem.  Då måste de tänka på vilka krafter i samhället som skulle kunna vara drivande, vilken finansiering som skulle krävas och hur lösningarna ska genomföras på ett hållbart sätt, säger Kristina och berättar att tanken även är att arrangera sidoaktiviteter för de gymnasieskolor som deltar, till exempel föredrag inom ämnet eller diskussioner med forskare. 

Till USA

Eleverna får därefter komma till SLU för att presentera sina uppsatser i rundabordssamtal med andra elever och experter, som enligt Kristina kan vara exempelvis forskare på SLU, verksamma inom näringen eller andra beslutsfattare. En vinnare utses och får äran att delta under Global Youth Institute, ett arrangemang som anordnas i oktober varje år i Des Moines, USA, i samband med World Food Prize Foundation årliga internationella konferens Borlaug Dialogue. 

– Vinnaren får där presentera sin uppsats för experter som deltar på konferensen samt gymnasie­elever och lärare från Youth Institute i andra länder. Eleverna får även delta på konferensen, som har ett speciellt ungdomsprogram.

Kristina berättar att gymnasielärare kan anmäla sin klass, men enskilda elever kan också anmäla sig själva om inte möjligheten finns på skolan. 

– Uppsatsen är inte så lång, så jag tror att man även kan skriva utanför lektionstid om man är intresserad. Som elev ska man ha med sig en mentor som kan handleda och vara ett stöd under processen, det kan vara en lärare eller annan vuxen. 

Pilotomgång

Under 2020 anordnade SLU en pilotomgång med elever från Lundellska skolan i Uppsala för att testa upplägget, se vad som krävs av experterna som deltar och vad eleverna tycker. Kristina berättar att uppsatserna handlade om allt från vattenfrågor, med smarta lösningar på hur man cirkulärt kan rena avloppsvatten och använda restprodukter som gödsel i jordbruk, till ägandereformer av mark och hur de bättre kan komma till nytta för lokalbefolkningen.

Pilotomgångens vinnare blev Rebecka Törnfeldt som skrev om omställningen till hållbart jordbruk i Costa Rica. Hon fick äran att delta i en digital, Corona-anpassad variant av Global Youth Institute. 

– Hon hade gjort en väldigt grundlig analys om hur det kan gå till och givit förslag på olika mer ekologiskt inriktade omställningar man kan göra. Hon deltog även aktivt i presentationerna och diskussionerna och visade ett stort engagemang för de här frågorna, avslutar Kristina. 

Här kan du läsa en intervju med Rebecka.

World Food Prize Foundation

World Food Prize Foundation instiftades år 1986 av Norman E. Borlaug, som tilldelats Nobels fredspris 1970 för sitt arbete med att minska svält genom den så kallade gröna revolutionen som påbörjades på 60-talet. Stiftelsen delar årligen ut ett pris för att hedra personer som gjort betydelsefulla insatser för att förbättra världens livsmedelsförsörjning. I år tilldelades Dr. Rattan Lal World Food Prize för sin forskning kring regenerativt jordbruk och hur man med innovativa metoder kan förbättra jordens egenskaper. Det kan i sin tur kan leda till ökad livsmedelsproduktion samtidigt som naturresurser bevaras och klimatförändringarna bromsas. Källa: World Food Prize Foundation

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 22 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste