Hallå där Björn Schubert,

nygammal teknikreporter på Jordbruksaktuellt!

Björn Schubert är tillbaka som teknikreporter på Jordbruksaktuellt. Han kommer även att jobba med Skogsaktuellt.


Hur känns det att vara tillbaka på redaktionen?

– Det känns jättekul! Jag har haft ett stort intresse för maskiner sedan barnsben och ser fram emot att kunna se på, testa och rapportera om den senaste tekniken inom lant- och skogsbruk. 

Vad ser du mest fram emot?

– Mässor, pressresor och visningar är ju något som är väldigt roligt. Tyvärr har dessa uteblivit i år och det ser osäkert ut även inför 2021. Samtidigt är det också väldigt roligt och lärorikt att besöka lantbrukare och titta på deras maskiner. Jag hade exempelvis ingen aning om vad en ”skårläggare” var för något innan jag besökte en lantbrukare i Skåne som köpt en sådan.   

Vad har du gjort när du varit borta?

– Jag har jobbat som reservdelssäljare hos skogsmaskintillverkaren Eco Log där jag fått grotta ner mig på djupet i skogsmaskiner. Det var en väldigt intressant och lärorik tid där jag träffade många trevliga kollegor och hittade ett nytt favoritställe för hamburgare.  

Vilka erfarenheter kan du ta med dig därifrån?

– Jag lärde mig väldigt mycket nyttigt om affärer och affärsrelationer, om hur viktigt det är med service och support för maskinägare vars maskiner är deras levebröd. Jag lärde mig också vikten av god kommunikation och om att våga fråga en extra gång för att vara säker. Dessutom fick jag arbeta mycket internationellt med utländska servicelämnare i bland annat Tyskland och Kanada vilket var väldigt roligt och lärorikt. 

Vad tror du om teknikbranschen framöver?

– Teknikbranschen har ju, likt andra branscher, haft ett tufft år och jag tror att det kommer märkas ganska snart vilka företag som står stadigt och vilka som vacklar. Det var rätt intressant att följa AGCO:s internationella presskonferens i september och höra hur de, som är en stor global spelare, analyserar branschen. Utgår man ifrån vad som sades där så kan man förvänta sig fler uppköp och fusioner inom en snar framtid, att fler traditionella familjeföretag kommer knytas till de stora koncernerna. AGCO lät inte alls främmande för att själva förvärva någon eller till och med flera av de tyska tekniktillverkarna. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste