Avstannad tillväxt inom eko

Efter flera år av stark tillväxt har efterfrågan på ekologiska produkter avstannat. För mycket ekologiska råvaror i förhållande till efterfrågan är en av orsakerna.

Bra skördeår i Europa de senaste två åren, ett större utbud än efterfrågan och ett minskat intresse för klassiska mejeriprodukter är anledningar till varför tillväxten inom eko har stannat av. Foto: Carolina Wahlberg

Det visar en rapport som analysföretaget Agrovektor gjort på uppdrag av Jordbruksverket.

– Marknaden har inte ökat i den omfattning som råvaruproduktionen har ökat. Konsumtionen har ökat litegrann i Sverige med troligtvis ett par procent under den här perioden, men råvaruproduktionen har ökat mycket mer än så, framför allt i omvärlden runt omkring oss, säger Cecilia Ryegård, vd på Agrovektor, till Ekot.

Ansträngd ekonomi

Enligt Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetschef på branschorganisationen Ekologiska Lantbrukarna syns det att intresset svalnat från producenthåll.

Ekonomin för ekolantbrukare har det senaste året varit ansträngd. Enligt Agrovektor har ekocertifierade lantbrukare förlorat 40 procent eller 700 miljoner kronor i intäkter, de senaste tolv månaderna. Det beror på lägre priser bland annat genom att ekomat tvingats säljas som konventionell till ett lägre pris.

– Vi ser redan exempel på ekobönder som ser över sin produktion och en del som slutar med ekologisk produktion. Vår prognos framåt är att vi kommer att se det i statistiken på vår areal i Sverige redan nästa år, säger Sofia Sollén-Norrlin, till Ekot.

Svårt med avsättning

Men samtidigt har Sverige ett nationellt mål om att andelen ekologisk jordbruksmark ska öka från 20 till 30 procent de kommande tio åren.

– Problemet är ju om marknaden inte hänger med. Skulle det här politiska målet uppnås så betyder ju det en ökning med råvara på ungefär 50 procent mot dagens nivåer och i dagsläget är det svårt att se hur de volymerna ska avsättas, säger Cecilia Ryegård, till Ekot.

Läs Agrovektors Lägesrapport svensk ekoråvara 2019/2020 här. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste