Stort grönkålsengagemang när julbord ställs in

När restaurangernas julbord ställdes in till följd av nya coronarestriktioner stod Ugglarps Grönt utanför Falkenberg med 150 ton grönkål i fält utan mottagare. Ett upprop i sociala medier vände motgången.

Trots ett rejält bakslag när grönkålsleveranserna till årets julbord uteblev så är Mikael Jidenholm positiv när engagemanget i sociala medier blivit så stort. – Det roliga nu är ju att man lyfter fram bonden i det hela och det tycker jag behövs. Foto: Ugglarps Grönt

Normalt den här tiden på året går leveranserna med grönkål till restaurang heta från Ugglarps Grönt. Men efter att restaurangernas julbord tvingats ställa in riskerade stora mängder grönkål gå till spillo.

Runt 75 procent av grönkålen som produceras på Ugglarps grönt levereras till restauranggrossisten Martin & Servera och från mitten av november till mitten av december når säsongen sin kulmen.

– Det var ändå rätt så hyffsat i början och det drog igång bra. Men så för tre veckor sedan när grönkålen började sticka upp mer och mer tänkte vi att nu kommer vi snart nå toppen, säger Mikael Jidenholm som tillsammans med sambon Mija driver Ugglarps Grönt.

Samtidigt så infördes de nya restriktionerna för restaurang, vilket stoppade alla julborden och grossisten kunde inte ta de volymer som var tänkt.

– Så plötsligt stod vi där när vi normalt skulle lastat 30 pallar med grönkål, men istället blev det sex pallar. Och vi tänkte: hjälp, vi kommer att ha massor av grönkål över.

Men för Mikael vändes motgången ganska snart till en möjlighet.

– Läget är som läget är, vi kan ju inte stanna upp tänkte vi. Så vi sa att vi måste göra något kul av det här.

På Ugglarps Grönt odlas grönsaker på cirka 35 hektar varav fem hektar grönkål, en gröda som för november och december månad utgör en stor del av försäljningen. Foto: Ugglarps grönt

Stort engagemang

Efter ett inlägg på sociala medier med en vädjan om hjälp att rädda skörden blev responsen stor.  

– Det ringde folk som ville köpa eller kom med idéer. Det delades recept och vad man kunde göra, allt från grönkålsmoothie till att starta tillverkning av grönkålschips. Folk engagerar sig verkligen. Så det satte igång något och nu rullar det på.

Allt som allt så rör det sig om cirka 150 ton grönkål. En höst utan pandemi hade Mikael räknat med att 110 ton av skörden sålts. Detta år hade odlingen även utökats för att förlänga säsongen ytterligare enligt önskemål från grossist och en ökad efterfrågan. Därpå tillkom också ett lyckat odlingsår.

– Det är lite ironiskt för kålen har aldrig vuxit så bra som den gör i år. Vi har gjort lite justeringar i odlingstekniken vilket gjort att vi har en ökning på kanske 30 - 40 procent ytterligare. Så det är som lite salt i såren att vi lyckas ännu bättre det året vi inte får det sålt.

Även gensvaret i den egna gårdsbutiken har varit stort efter uppropet, där grönkål bland annat säljs på säck.  – Det här blev vårat sätt att göra något roligt av något tråkigt. Och förmodligen blir det ännu roligare när vi får sålt mer nu. Fast jag tror inte att vi lyckas kränga samma volymer på det här viset, säger Mikael. Foto: Ugglarps Grönt

Många bäckar små

När vi pratar med Mikael har skymningen precis satt stopp för dagens grönkålsskörd och han berättar att hitintills så har några nya försäljningsmöjligheter öppnats upp.

– Vi har ett ställe i Stockholm nu som har lagt en rätt så stor order och ska sprida informationen i innerstan och dekorera skyltfönster. Sen kommer det bli många bäckar små. Vi kommer gå ut i fler rekoringar och det har tillkommit ett antal fler samarbeten, men vi letar ännu fler.

Trots att det kommer innebära en förlust rent ekonomiskt för denna årsproduktion så har det gett ringar på vattnet.

– Det som har hänt är att kunskapen om grönkål sprids. Grönkål är en sådan fantastisk grönsak som borde kunna få ett större genomslag. Den passar till allt och är förträfflig odlingsmässigt, framförallt kustnära som här med halvfuktigt väder och halvmilda höstar. Den är frosttålig och du får en färsk grönsak väldigt länge.

Från kok till chips

I dag finns grönkål på Ugglarps Grönt nästan hela året och odlingen har växt från ett halvt till fem hektar. Men när Mikael började med grönkålsodling för 35 år sedan så var all försäljning koncentrerad till två veckor innan lucia.

– Då packade man femkilos säckar som hämtades av privatpersoner, till den halländska långkålskokningen. Då kokade ju alla själv.

Ett par år senare började Ugglarps grönt odla till ett lokalt kokeri för styckfryst grönkål för att efter ytterligare en tid helt gå över till restauranger samt privatpersoner. Men för tio år sedan förändrades konsumtionsmönstret.

– Jag kommer ihåg det året när grönkålschipsen slog igenom över en sommar. Då började folk köpa grönkål året runt. Så numera har vi grönkål jämt.  

Men då grönkål ändå är så tätt förknippat med julen tror Mikael att fler odlare erfar liknande situation just nu.

– Det är nog många andra grönkålsodlare som står rätt så tjocka på grönkålen nu med. Det finns då ingen grönsak som är så drabbad som grönkål.

Vad är ditt tips till dem?

– Att vi tillsammans försöker sprida information om det här. Det som händer nu är nog det allra bästa, det är verkligen en hjälp till oss som odlar grönkål. Sprid information i alla kanaler man kan och haka på det här grönkålsinitiativet. Det är ju uppenbart lönt och något nu som folk känner sig engagerade i. Det är en produkt som skulle kunna bli större om vi hjälps åt.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste