Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Med en standard skapas en viss nivå på produktionen i företaget och därmed dess produkter. En förutsättning att nå denna nivå är att det finns rutiner och processer som är kända för både köpare och säljare. Certifieringen, ett bevis på att en viss nivå har uppnåtts, blir i många fall en förutsättning för att produkten ska nå marknaden över huvud taget. Tänker du tillverka elprodukter och inte uppfyller CE-märkning kan du sluta med en gång. 

Certifieringen blir en form av marknads­kommunikation. Genom att lämna information om din verksamhet och att denna granskas av en oberoende tredje part skapas en trovärdighet. Den medvetna konsumenten kan genom certifieringen göra aktiva val och den blir i vissa fall en inträdesbiljett till att över huvud taget få vara med i upphandlingar. Men vem är det som ställer kraven och på vilka grunder fattas beslut om krav på certifiering? Köparen eller inköparen har i detta fall makten att på sina villkor välja respektive utesluta produkter ur sortimentet. 

Corona har gjort att vi lagar mer mat hemma. Det ­gynnar försäljningen av svenskt kött. Vad händer när vi kommit genom denna pandemi och restaurangbesöken ökar? Vi vill alla att andelen svenskt kött ska öka även på restauranger och att ursprungsmärkning tydligt ska framgå. Men räcker märkningen Från Sverige eller kommer ytterligare krav på certifiering att ställas för att den svenska råvaran ska nå ­restaurangtallriken? Inköparna har stor makt och kan välja bort genom att ställa krav på standard. 

Är du som företagare beredd om kravet kommer på en certifiering som kräver att du följer svensk lag för att överhuvudtaget få leverera dina råvaror? Om det finns för lite svensk råvara som uppfyller ett nytt krav på ­standard ”tvingas” kanske Foodservice att välja bort svenska ­produkter. En hemsk tanke vore om inköparen istället ­väljer en europeisk standard på grund av att för få svenska producenter väljer att ansluta sig till ett nytt krav. Det får inte hända men det kräver en nära dialog genom hela den svenska livsmedelskedjan för att möta marknadens förväntningar och undvika obehagliga överraskningar i framtiden.

 

Rolf Åttingsberg 
Handelsbanken

Artikeln publicerades torsdag den 26 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste