Ville bli självförsörjande på el

För fem år sedan började Erik Westerdahl och hans pappa Johan Westerdahl på Kusta Gård utanför Västerås, spåna om solceller kunde vara intressant. För drygt ett år sedan blev det verklighet. 

 

Nyligen utsåg det lokala projektet ”Framtidens solel” Kusta Gård till vinnare i årets solcellstävling i kategorin Framtidsplaner. 
– Det är alltid kul att få pris för något som man har gjort! Vi har väl en förhållandevis stor anläggning, säger Erik Westerdahl. 
Foto: Carolina Wahlberg


– Vi var båda två rätt så överens om att det var ett bra steg att ta, säger Erik Westerdahl. 

Det är han som driver gården tillsammans med sin pappa Johan. I ägarstrukturen kring gården ingår även Eriks faster Elisabeth Westerdahl. På gården bedrivs växtodling på runt 200 hektar samt fastighetsskötsel av tio året runt boenden och åtta sommarstugor. 

Hur kom det sig att ni ville bygga solceller?

– Det kändes som ett bra sätt att bli självförsörjande på el. Vi har tittat på om vi skulle göra en panncentral med flispanna, men det är lite för långa avstånd med kulvertar, så det blev väldigt dyrt. Då tänkte vi att elkablarna har vi ju ändå. Sedan blev det ändå inte riktigt så, för solcellerna gjorde att vi behövde gå upp i dimensionerna så vi fick gräva nya ledningar. Men det fanns ändå ett grundläggande behov av det. Så det passade bra, säger Erik. 

Hur gick ni tillväga när ni skulle välja leverantör?

– Dels jämförde vi priser mellan olika firmor, men sedan valde vi en lokal och stor leverantör som vi kände oss trygga med. Vi frågade även försäkringsbolaget hur de ställde sig till den leverantören. Då sa de att väljer ni dem, blir det inga problem med besiktningen innan driftsättningen. Det kändes tryggt! 

När de satte i gång med planeringen av anläggningen insåg dock byggarna att taken på byggnaderna som skulle kläs med solcellspaneler inte höll måttet. 

– Det största problemet där var inte snölast, utan vindlast. Det var för dåligt med virke under för att fästa solpanelerna. Så det gjorde att processen från att vi var intresserade av att sätta upp solceller tills det verkligen blev av drog ut på tiden, säger Erik.
 

Tak både i söder, öst och väst har fått solpaneler. Firman som har installerat solcellerna på gården heter El av sol och de har i sin tur Kraftpojkarna som leverantör. 
– Det var en trygghet att ha en väletablerad firma i ryggen, säger Erik. Foto: Anders Forngren

1 400 kvadrat

De aktuella taken hör till spannmålslogen och den gamla mjölk­ladugården. Totalt handlade det om 4 000 kvadratmeter tak som behövde bytas, varav 1 400 skulle kläs med solpaneler. 

Att taken behövde bytas, var klart en kostnad de inte hade räknat med. Men i och med att solcellerna ska ligga länge var det inget snack om saken, taket skulle bytas för att hålla minst lika länge.

Från att de började med taket till solcellsanläggningen var driftsatt gick det ungefär ett år. Anläggningen driftsattes den 22 oktober 2019. 
 

 Erik Westerdahl tog lantmästarexamen 2008 och gick in i bolaget 2011. 
– Jag har varit aktiv i gården sedan jag var liten. Intresset har alltid funnits, och jag har varit med så fort jag har kunnat, säger Erik. 
Foto: Carolina Wahlberg

Utnyttja dagen

På gården har man inte bara lagt panelerna på södertaket, utan även på tak i öst och väst. För att kunna utnyttja dagen och få så mycket självproduktion som möjligt. 

– Om man ser på helårsbasis ska vi producera lika mycket som vi gör av med. I dagsläget ligger vi på en produktion på 209 000 kilowatt och vi har gjort av med 197 000 kilowatt. 

När det gäller den producerade solelen har 41 procent använts på gården och när det gäller den förbrukade elen står solelen för 44 procent. 

Under april, maj, juni, juli, augusti och september producerar anläggningen mer el än vad som gick åt på gården. Överskottet såldes. 

– Det är roligt när man får kreditfakturor på elräkningen, skrattar Erik.  

Solcellerna används till uppvärmning av alla husen som tillhör gården, spannmålsanläggningen, samt invallningspumparna. Man har även satt dit en laddstople för elbil vid en av hyresfastigheterna. 
 

Solcellspanelerna är inte så tunga i sig, men det kan bli ett vindfång under panelerna. Det befintliga taket visade sig i beräkningarna vara för klent, så inför installationen fick 4 000 kvadratmeter tak läggas om. För att solcellerna skulle smälta in mer i gårdsbilden och taket valdes en svart variant. Foto: Carolina Wahlberg

Dröm om lagring

I år var det ju väldigt varmt väder vid skörd. Så då behövde de kyla spannmålen, vilket gjordes om natten.  

– Då var det dåligt med sol. Men vi håller på att kika på det här med lagring av överproduktion. Det skulle vara roligt! Men det är lite för dyrt än så länge. Tekniken finns, men den behöver bli mer kostnadseffektiv, säger Erik. 

Erik försöker styra så mycket elanvändning som möjligt till när solen skiner. 

– Den ena av invallningspumparna har vi satt en timer på. Den får bara gå när solen skiner och vintertid kör vi den de tider på dygnet när det är lägre elpriser. 

Så här lite mer än ett år efter installationen är Erik nöjd med anläggningen. 

– I stort har det gått bra. Det har bara varit några mindre grejer, några paneler som har krånglat lite. 

Vad skulle kunna bli ännu bättre?

– Lagringen och lite mer kostnadseffektiv styrning av olika saker när man överproducerar. Man skulle vilja att när man överproducerar el, att det automatiskt släpper på ström till invallningspumpen. Nu har vi fått koppla det tidsstyrt.  

Rekommenderar du andra att investera i solceller?

– Ja, det är väl inget som jag avråder ifrån. Men man ska ha koll på leverantören så att de gör godkända installationer. Det finns många som håller på, så det finns de som inte riktigt har koll på läget när det gäller lantbruksfastighet. Innan man skriver på är det bra att man pratar med sitt försäkringsbolag, säger Erik och fortsätter:

– Det är strömmen som man gör själv och använder själv som är mest ekonomiskt lönsam. 

Skulle ni vilja ha ännu mer solceller?

– Är det så att man får till en billig lagring och kan överproducera på dagen och sedan lagra in det, och även sälja på natten, då kan det vara intressant. Men i dagsläget är vi begränsade att bygga ut mer, då övriga nätet inte klarar av att ta emot mer än vad levererar ut i dag, om man ser till vår toppeffekt. Men är det så att vi skaffar mer egen förbrukning, då kan det bli aktuellt att bygga ut.

Vad skulle du göra om du fick drömma fritt framåt?

– Det finns en del grejer som man håller på och spånar och funderar på om det kan vara lönsamt. Men exakt vad är lite hemligt. Det finns mycket tankar och idéer. Det gäller bara att ha tid och rätt kunskap att förverkliga det. 

 

Gårdens gamla mjölkrum har fått bli el-central. Men innan placeringen bestämdes hade de en träff med försäkringsbolaget så att det skulle bli rätt utformat ur brandsynpunkt.

 

Kusta Gård

Ägare: Erik Westerdahl, Johan Westerdahl och Elisabeth Westerdahl

Historia: Varit i släktens ägor sedan 1901

Produktion: Växtodling och skogsbruk

Areal: 240 hektar åker och cirka 250 hektar skog

Odlar: Höstvete, höstraps, vårraps, korn, vall

Aktuellt: Ny solcellsanläggning på 1 400 kvadratmeter

 

Ett bra dygn

Den 19 juni hade de en elproduktion från klockan 03 till 22. Under den tiden var de självförsörjande från 04.30 till 21.30. Självförsörjningsgraden det dygnet var 93 procent. Av totalt 509 kWh var 472 kWh solel. 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 28 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste