Englands jordbrukspolitik efter Brexit

Den 31 januari lämnade Storbritannien EU, och vid årsskiftet avslutas den övergångsperiod som följde utträdet. Nu har den brittiska regeringen presenterat delar av den jordbrukspolitik som ska gälla i England därefter.

Den brittiska regeringen har presenterad den jordbrukspolitik som ska gälla i england efter att övergångsperioden efter Brexit tar slut vid årsskiftet. Foto: Mostpgotos

Enligt Sveriges Radio kommer den nya engelska jordbrukspolitiken, efter årsskiftet, att gå in i en ny övergångsperiod. Under den perioden kommer engelska lantbrukare få behålla samma subventionsnivåer för jordbruket som under EU-medlemskapet. Därefter kommer subventionerna stegvis ersättas med stöd som till större del kommer baseras på gårdarnas produktion, exempelvis typ av djurhållning. Målet, enligt den brittiska regeringen, är att bidra till bland annat bättre djurhållning och mer hållbara produktionsmetoder.

– Vi ska belöna jordbrukare för att göra saker annorlunda, för att producera på ett mer hållbart sätt, säger George Eustice, Storbritanniens jordbruksminister, till BBC.

Planerna ska enligt Sveriges Radio ha fått tummen upp från både jordbruks- och miljöorganisationer. Dock efterlyser den brittiska branschorganisationen för lantbrukare mer klarhet i hur det framtida stödet ska se ut i detalj, och enligt radiokanalen befarar organisationen att politiken över tid kan komma att leda till en stor inkomstförlust för många jordbruk. Kritiker befarar även att den nya politiken kan komma att leda till ökad import av livsmedel.

Skottland, Nordirland och Wales har sin egen jordbrukspolitik och det är inte klart om de kommer följa det engelska exemplet.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste