Produkt av svensk bovete, havre och gråärt vinnare i mattävling

Matinnovationstävlingen Ät!Stockholm som precis gått av stapeln vill uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror. Segern kammades hem av produkten Supercrêpe/Galette.

Benny Tjevling i det vinnande laget av Ät!Stockholm. Den vinnande produkten består av ekologiskt odlat bovete, samodlad ekologisk havre och gråärta från Köping. Foto: Liza Simonsson

Med en crêpe/galette gjord av ekologisk och glutenfri mix på bovete, havre och gråärta tog laget Nytt & Nyttigt hem segern i tävlingen Ät!Stockholm den 27 november i Södertälje. Laget består av de tre företagen Tjelvling Fun-Foods AB, MixWell AB och Hasta Eco.

Produkten, Supercrêpe/Galette, prisades för dess breda användningsområden, marknadspotential och kombination av hållbart producerade råvaror.

”En välsmakande produkt med hållbar balans i hela värdekedjan. Intressant kombination av råvaror. Helt enkelt en mix som passar i hemmaköket, på fina restaurangen och i effektiva storkök.”

Så löd motiveringen som lades fram av juryn bestående ordförande Frida Ronge, Culinary Director på TAK, Mattias Dernelid, Produktchef på Smakriket Grönsakshallen Sorunda AB samt Jens Berggren, Hållbarhetsexpert på LRF.

– Otroligt, det trodde vi inte. Nu väntar vi bara på att trycka på knappen för att starta produktionen. Drömmen för produkten är att den finns på var mans bord, säger Benny Tjelvling från Tjelvling Fun Food AB, i ett pressmeddelande.

På andra plats i tävlingen kom laget A20 med Tempeh Husman gjord på ekologiska gula ärtor från Öland och gråärtor från Närke. Tredje platsen tog Vegansk steksmet av ekologisk sötlupin, gråärta samt lökconfit från laget Jordnära mat. Publikens pris gick till den hallon- och lingonbaserade drycken Bårgång från laget Törst.

Totalt tävlade tolv lag med sina produkter under ledning av matkreatören och tv-kocken Lisa Lemke.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera