Satsar på digitalisering i slaktkedjan

Gotland Grönt Centrum AB har fått finansiering från Leader Gute, och inleder nu ett nytt projekt tillsammans med Gotlands Slagteri, Hencol och intresserade lantbrukare med målet att utveckla den första digitala slaktkedjan för nötkreatur.

I ett nytt projekt ska Gotland Grönt Centrum AB, Gotlands Slagteri, Hencol och intresserade lantbrukare utveckla en digital slaktkedja för nötkreatur. Foto: Caolina Wahlberg

I det nya projektet ska aktörerna skapa en teknisk infrastruktur för att knyta ihop tillgängliga system och skapa en helhet som säkerställer djuridentiteten digitalt. Enligt aktörerna ska det digitala systemet ge bättre information till lantbrukarna och intresserade kunder samt bidrar till säkrare arbetsmiljö för såväl djurskötare som transportörer, slakteripersonal och veterinärer.

– En digitalisering av slaktkedjan möjliggör en effektivare logistik vid intransport av slaktdjur. Digitaliseringen bidrar också till utvecklande av den gotländska nötköttsproduktionen. Vi ser att detta troligtvis är en ny branschstandard inom några år och vi tycker att är mycket spännande att få vara med i projektet, det blir dessutom ytterligare ett steg i att minska vår miljöpåverkan, säger Fredrik Sundblad platschef på Gotland Slagteri, i ett pressmeddelande.

I systemet kommer kalvarna märkas med elektroniska örontaggar, EID. Vid lastning avläses djurens identitet digitalt, vilket ska bidra till både minskad risk för felregistrering samt förbättrar arbetsmiljön på gården. Den elektroniska öronmärkningen ska även göra det enklare för veterinären på slakteriet att identifiera djuret. Vid slakt avläses djurets identitet elektroniskt och registreras automatiskt i systemet.

– Fantastiskt spännande att vår teknik och koncept nu blir verklighet i detta digitaliseringsprojekt. Genom att skapa den datadrivna värdekedjan sätter vi tillsammans en ny standard. Med start på Gotland, säger Johan Karlberg, vd på Hencol.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste