Kunskap och erfarenhet krävs för att klara morgondagens utmaningar

Krönika: Vi går mer och mer ifrån den syn konsumenterna har av den ”traditionella bonden” och blir mer och mer företagare, förhandlare och marknadsförare.

 


Vår yrkesroll kräver en bred kunskap som är svår att leva upp till utan ett stort intresse och utbildning. Dagens lantbruk kräver ofta att vi har en blandad produktion med skog, djur och växtodling. Till det kommer ekonomihantering, kundkontakt, marknadsföring, maskinteknik, djurskötsel och underhållning av byggnader.

Tidigare generationer har kunnat få denna kunskap genom ett genuint intresse och en uppväxt nära föräldrarnas arbete. Dagens unga har inte samma möjligheter att växa upp i lantbruken på samma vis, för även om det är en livsstil att vara lantbrukare så blir lantbruken mer en arbetsplats än en plats för familjen.

Vi ungdomar måste ta plats, tidigt hitta jobb för att få erfarenhet, läsa vidare och skapa en bred kompetens för att klara morgon­dagens utmaningar. För vem kunde förutspå corona? Nästa pandemiutbrott kanske drabbar våran bransch hårdast och då måste vi stå redo att ta fighten. Vi måste tänka på att den kunskap vi lägger grunden till nu ska stå sig och kommer vara till stor nytta under vårat framtida yrkesliv och framtida prövningar.

I lantbruket hemma fick jag chansen att vara med att planera och leda bygget av en sorteringshall för potatisen, det var en stor investering och utveckling för gården, och jag med relativt liten erfarenhet av liknande arbeten fick chansen att vara med och lära mig.

Det gjorde att jag fick kunskap i allt från beslut kring olika material, säkerhetsfrågor och arbetsledning. Den chansen som min familj gav mig genom att ge ansvar, förtroende och låta mig försöka har gett mig kunskap att ta vidare till andra arbetsplatser, kunskap som också har varit till stor nytta under min studietid.

Våga släpp fram era unga att försöka, testa sina idéer, diskutera och argumentera för- och nackdelar för att förbättra verksamheten. Låt dem vara delaktiga från ett tidigt stadium för att väcka intresse men också ge kunskap – för det kommer vara svårt för dem att få den praktiska erfarenheten och kunskapen på annan väg!

De större utbildningarna som vi har idag i Sverige inom lantbruk är naturbruksgymnasium, agronomutbildningen, agrotekniker och lantmästarprogrammet. De täcker mycket, både praktiskt och teoretiskt, för att en person ska få kunskap att driva ett lantbruk. Men inget av programmen ger den erfarenhet som krävs för att kunna driva ett framgångsrikt lantbruk direkt efter studenten eller examen. För det krävs erfarenhet.

Lantmästarprogrammet kräver som mest två års arbetslivserfarenhet inom lantbruket för att personen ska kunna bli antagen till programmet. Två års erfarenhet av lantbruk kan vara allt från byggnation av lantbruksbyggnader, flytgödselkörning eller arbete i mjölkgrop. Erfarenheterna kan alltså vara väldigt olika och kanske inte alls berör det man sen kommer arbeta med efter examen.

Men personer som växt upp inom lantbruket har ett försprång gentemot många andra ungdomar. Vi får flera möjligheter att lära oss, vi har många gånger möjligheten att vara med i jaktlag med det ansvar och samarbete som det kräver eller vara förtroendevalda inom LRF med det ansvar och samarbete det innebär. Vi får möjlighet till träffar med bank, Arla, miljökontrollanter med mera.

Vi får chansen att lära oss samarbeta och arbeta nära andra familjemedlemmar och kollegor men vi ungdomar måste också ta chansen att testa, lära av våra misstag, göra om och göra rätt.

 

Filip Axelsson
Lantmästarstudent

Artikeln publicerades fredag den 18 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste