Debatt: Välj svensk mat till jul och nyår

Den stora mathelgen närmar sig med stormsteg. Det läckra svenska julbordet erbjuder något för alla och förutom den goda smaken gör du ett hållbart val om du väljer svenska råvaror så långt det är möjligt. Ditt val i butik och på restaurang gör skillnad på riktigt.

Helen Nilsson, Hållbarhetsambassadör LRF Skåne. Foto: LRF

Även om Coronapandemin håller Sverige i ett järngrepp och vi inte kan fira julen och andra högtider som vanligt så finns det ljusglimtar. Det traditionella svenska julbordet har sedan länge fört samman människor och skapat glädje över alla råvaror vi kan producera i Sverige.

Att producera mat i Sverige ger betydligt längre klimatpåverkan än importerat. Svenska potatisar och morötter behöver inte transporteras särskilt långt och de utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna längre. Våra lantbrukare använder modern odlingsteknik som bland annat innebär att det finns minimala rester av växtskyddsmedel.

Ungefär när julskinkan dyker upp i kyldisken i affären blossar det ofta upp en diskussion om vad vi fyller magen med. Frågor kring vad som är klimatsmart, hälsosamt och om att äta kött eller inte. Vi vill nyansera debatten genom att slå ett slag för alla de råvaror som vi producerar utöver den traditionella julskinkan och köttbullen. Håll till exempel utkik efter kålsorter som är lokalt producerade, lammracks eller varför inte ett saftigt svenskt äpple. Det är också lätt att få tag på svensk potatis och andra rotfrukter vilket passar utmärkt som tillbehör på julbordet.

Flera undersökningar genom åren har konstaterat att priset avgör vilka livsmedel vi köper. Samtidigt är det glädjande att alltfler medvetet väljer svenskt på både restaurang och i butik. Som konsument ska du hålla utkik efter märkningen Från Sverige - den blåa cirkelformade symbolen med gul text är ett utmärkt kvitto på goda, säkra och klimatsmarta livsmedel. Leta gärna efter den i din butik!

Därför önskar jag mig att vi alla, inför den stundande julen, tänker till ett varv extra och väljer svenskproducerade livsmedel till julbordet. Speciellt i en tid när möjligheterna att äta julbord på restaurang är begränsade, har du som konsument möjlighet att göra än mer aktiva val och verkligen se till att allt ifrån grönkål, julskinkan och sockret till knäcken är svenskt.

En färsk undersökning som företaget NEPA har gjort på uppdrag av LRF uppger 84 procent av skåningarna att den svenskproducerade maten är mer hållbar jämfört med den importerade. Vi i LRF gläds åt att skåningarna har förstått de svenska råvarornas mervärden. För tionde året i rad konstaterar EU att svenska djur är friska och får minst antibiotika av alla medlemsländer. Utsläppen från svenskt nötkött är cirka 60 procent lägre än världsgenomsnittet och svensk mjölkproduktion 44 procent lägre per kilo mjölk enligt en ny rapport från FN.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har inför julen tillfrågat över 1 000 svenskar hur de kommer att äta och dricka i jul. Undersökningen visar att svensk mat och dryck är viktigast och näst viktigast att råvarorna håller god kvalitet.

För oss på LRF Skåne finns det ingen motsättning mellan svenska livsmedel och god kvalitet, tvärtom är det en garant för god kvalitet.

När du väljer svenskt bidrar du till en hållbar livsmedelsproduktion och på sikt tryggar livsmedelsförsörjningen i Sverige.

Helen Nilsson, hållbarhetsambassadör
LRF Skåne

 

 

Artikeln publicerades måndag den 21 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste