Världens dyraste krydda odlas i Skåne

På gården Saffranstorp strax utanför skånska Staffanstorp odlas det saffran för sjätte säsongen i rad. Det som började som ett test för familjen Adamov/Mutlu är i dag en av Nordeuropas största saffransodlingar på friland. 

 

Trots snö och kyla trivs saffranskrokusarna utmärkt på den skånska slätten. Foto: privat


På Saffranstorp innebär de två sista månaderna på året skörd av saffranskrokusarna som då blommar för fullt. Det är nu det är högsäsong och saffran ska packas och levereras ut till kunder. 

– Efterfrågan har varit stor, men i år har den exploderat. Vi var med i TV4 Nyhetsmorgon och innan programmet var slut så hade jag över 70 missade samtal. Folk blir verkligen mer intresserade, berättar Silvia Mutlu som driver gården tillsammans med sin bror och föräldrar. 

När familjen köpte gården för sex år sedan låg tankarna på att starta vinodling men efter sjukdom i familjen ändrades planerna. 

– Vi behövde något mer enkelt och lättskött med tanke på att vinodling kräver väldigt mycket tungt fysiskt arbete. Min mamma såg på ett tv-program om saffransodling och vi började prata om att det kanske var det vi skulle göra istället.

Efter att tanken fått landa och en hel del googlande så anlände några månader senare ett par pallar med 8 000 lökar från Holland. Lökarna sattes i jorden samma höst och första året fick de en skörd på 20–25 gram. 

Även fast en stor del av världens saffran i dag odlas i varmare länder som Iran och Afghanistan var inte klimatet något problem, även där är vintrarna kalla, berättar Silvia. 

– Vi funderade mest på om det skulle räcka värmemässigt för att de skulle blomma. För kylan var vi inte så oroliga, även om det var nervöst första gången snön kom. Men nu vet vi att de tål både kylan och frosten.

Vid tiden innan jul så går arbetet i ett på Saffranstorp. Silvia Mutlu jobbar heltid på Malmö stad och driver familjeföretaget vid sidan av. 
– På kvällar och helger är jag på gården, och jobbar med allt från fakturering och marknadsföring till att skörda och packa.

En hel del finmotorik

De första blommorna börjar komma i september – oktober och en månad därefter är pistillerna redo att skördas. Från plantering till skörd är odlingarna inte speciellt krävande, inte ens på vatten, berättar Silvia. Men när det är dags för skörd, rensning och till sist torkning så hjälps hela familjen åt och allt sker för hand. 

– Finmotoriken får verkligen tränas, för blommorna är väldigt ömtåliga. De vaknar till liv så pass sent när kylan börjar komma, så man vårdar dem otroligt ömt. 

Årets skörd landade på totalt två kilo. En mängd som kan låta tillsynes liten men när Silvia berättar att det krävs 100 – 150 blommor för att utvinna ett gram saffran hamnar siffran i ett helt annat ljus. 

– Ibland när vi har skördat i 3–4 timmar och man är helt slut, så sätter man sig ner och rensar och rensar så får man kanske bara 15–20 gram, säger Silvia som förklarar att det är tidskrävande men också rogivande. 

Totalt är det i dag 500 000 krokusar planterade i fem olika etapper och den fulla skörden av en lök kommer inte förrän år tre. 

– Det är några enstaka blommor som börjar vakna vid liv första året. Så även om vi har 500 000 lökar så har vi fortfarande inte kommit upp till full skörd, säger Silvia och tillägger: 

– Nu utökar vi lite varje år, så nästa år förväntar jag mig det dubbla.
 

Saffran, Crocus Sativus, är en höstblommande perenn och i var blomma sitter tre pistiller. 

Uppfinna hjulet själv

Efter sex år som saffransodlare besitter Silvia en kunskapsbank som helt och hållet är självlärd. 

– Odlar du potatis kan du gå över till granngården och fråga, vad har du gjort för speciellt i år. Men i dag har jag inte någon att fråga utan sitter själv och uppfinner hjulet gång på gång, år efter år. Gör om gör rätt varianten. Det är där vi är i dag, säger Silvia och tillägger: 

– Men i det stora hela har det gått väldigt bra.

En sådan erövrad erfarenhet har bland annat handlat om kvalitet, som att känna skillnad på saffran och saffran. 

Det krävs 100 000 – 150 000 krokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran. Foto: privat

– Vi har nästan blivit expert på det. Saffran är ju en färskvara där både smaken och doften är mycket starkare och skarpare när den är färsk. Är det äkta saffran så tar det tid innan den släpper ut både färg och arom och den blir guldaktig i vatten. Men har du tillsatser i saffranet så släpper den ifrån sig färg så fort den nuddar vatten och blir mer rödaktig. 

Saffranet från gården säljs i hela pistiller utan att mortlas just av den anledningen att man ska kunna se att det är saffran. I dag säljs det till såväl privatkunder som till större grossister. Beroende på om det är i reko-ring, till bageri, restaurang eller som gåvor inom större företag är det alltifrån 0,5 gram till 200 gram.  

Både Silvia och hennes bror jobbar i dag heltid med andra jobb. Men ambitionerna framåt är att fortsätta utveckla med målet att det ska bli lönsamt för att kunna driva på heltid.  

– Vi ligger fortfarande inte i plus. Det är tålamod och tålamod som aldrig tar slut. Men drömmen är att bli lite större och att nå fler. Om något år kanske vi blir Europas största och går med vinst.

 

Saffranstorp

Drivs av: Familjen Adamov/Mutlu

Odlar: Saffranskrokus för sjätte säsongen utanför Staffanstorp

Areal: Cirka 6 000 kvadratmeter saffransodling 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera