Hallå där Maria Kling Altbäck…

… på Länsmansgårdens Lantbruk som tilldelats priset Ung Växtkraft i Jämtland av Länsförsäkringar, LRF och LRF Ungdomen i Jämtland.  

 

Maria Kling Altbäck från Länsmansgårdens Lantbruk har tilldelats priset Ung Växtkraft i Jämtland. Foto: Mona Thorsson


Hur känns det att få det här priset?

– Det är jättekul med uppskattning och att det man gör faktiskt syns. Det betyder mycket för oss allihop här på gården.

Varför tror du att just du fick det här priset?

– I grund och botten hänger det väl på att vi har utvecklat företaget, och vi jobbar för att bedriva ett synligt jordbruk med gårdsbutik. Vi visar gärna upp vår verksamhet, och har mycket besök av allt från dagisklasser till pensionärsföreningar. Vi jobbar mycket med Facebook och Instagram, och försöker att lägga upp vad som händer på gården, både i med- och motgång. 

Varför har ni valt att vara ”synliga”?

– Jag tror att det behövs som en liten motvikt i dagens samhälle. Man behöver se vart maten kommer ifrån och hur det fungerar, för det är ändå en så stor del av Sverige. Jag tror det är viktigt att man inte gömmer saker. Det kommer ut så mycket negativ publicitet, och då kan vi visa vår vardag. Det är inte alltid ”gulli-nuppigt”, utan vi visar även när vi är jäkligt skitiga, det gör ont och saker går sönder. 

Berätta lite om gården!

– Min mans föräldrar köpte gården i mitten på 80-talet. Jag gick in i företaget 2014, och sen dess har jag och min man drivit driften. 2017 byggde vi en ny ladugård med två robotar och vi har runt 125 mjölkande kor, men vi har även får och höns. Vi har en mjölkautomat och en gårdsbutik, där vi säljer både egna produkter och annat från närområdet. Vi brukar runt 200 hektar, mestadels vall. 

Hur började ditt intresse för mjölkproduktionen?

– Jag kommer från hästvärlden, det är där jag har min bas. Men det är mycket som är överförbart, med djurhantering och djuröga. När jag och Roger träffades så var tanken att vi skulle ha varsitt arbetsliv, men sen blev det att jag följde med ut någon gång. Det var spännande och jag är väldigt nyfiken som person, så det gav sig själv. Det är omvårdnad av djur, precis som med hästarna. Och just produktionsbiten, att det är så väldigt noga och precis, det lockar mig att göra ännu bättre.

Hur kom det sig att ni valde att satsa på en mjölkautomat? 

– Det har varit svärmors stora dröm att ha eget mejeri. När vi började bygga så dök de här mjölk­automaterna upp, så då investerade vi i ett lite större mejeri än vi hade tänkt och en mjölkautomat. Det är pastöriserad mjölk vi säljer och den är öppen mellan 11–19 på dagarna. Det är både de som kommer långt bortifrån och de på byn som kommer och handlar. Det är jättekul!

Vad är era framgångsfaktorer? 

– Det främsta är nog att vi vill. Vi vill hålla på med det här, vi vill utveckla och vi vill vara bra på det. Då tror jag att man tar åt sig kunskap och låser sig inte vid ett rådgivningsföretag till exempel, utan man tar input från olika håll och vågar testa i lagom dos. Vi har också fantastisk personal, utan dem vore vi ingenting. De är helt suveräna. Jag tror också att vi har utvecklat ett bra ledarskap med bra samanhållning. Man går inte ut och är en chef, utan vi är mer ett gäng som jobbar i ett team. Men skulle det komma till en beslutande sak där man måste sätta ner foten så är det inga problem med det heller.

 

Maria Kling Altbäck

Ålder: 36 år

Familj: Gift med Roger Altbäck och en son på sex år. 

Gör: Driver gården Länsmansgårdens Lantbruk i Ede, Brunflo, tillsammans med sin man och svärföräldrar. På sommarhalvåret jobbar Maria även med planering åt en skogsentreprenör.

Inriktning på gården: Mjölkproduktion med runt 125 mjölkande kor. På gården finns en gårdsbutik och mjölk säljs i en mjölkautomat. Tillverkar även smör, yoghurt och stekost. 

Areal: Brukar runt 200 hektar, mestadels vall. 

Antal anställda: Två djurskötare, varav den ena hyrs ut 40 procent till en annan gård, samt en maskinförare. 

Aktuell som: Pristagare av utmärkelsen Ung Växtkraft i Jämtland. 

 

Motivering: 

”Maria har genom entreprenörskap och utveckling berikat företagandet på landsbygden i vårt län. På gården bedrivs förutom traditionellt lantbruk även mejeri och butik där man också erbjuder varor från andra lokala företag. Gårdens affärsidé skapar många ringar på vattnet och ger förutsättningar för flera företag att utvecklas.”

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste