Stort intresse för avstyckade gårdar

När pandemin slog till i mars blev det paus i marknaden. Men ganska snart satte den fart igen, och det med besked. Det menar Ann Knutsson, vd på Skånegårdar.

 

I spåren av pandemin har intresset för att flytta ut på landet och köpa en avstyckad fastighet varit extremt stort. Foto: Carolina Wahlberg


Skånegårdar är en fastighetsbyrå som jobbar i södra Sverige och har kontor i Lund, Kristandstad, Uddevalla och Jönköping. 

Ann Knutsson är vd på företaget och tycker att 2020 har varit ett bra år med stort intresse för jord- och skogsbruksfastigheter. När pandemin slog till i början av mars, blev det dock först en konstpaus i marknaden, innan någon visste vad som skulle hända. Men marknaden satte snart fart igen.

Enligt Ann så har corona inte påverkat marknaden på lantbrukssidan i någon större utsträckning.

– Man har återhämtat sig efter torkan 2018 och man har haft bra skördar i år. Spannmålspriserna är starka. Så där tycker jag inte att corona har påverkat, säger hon.

Enligt Ann Knutsson, vd på Skånegårdar, har det under 2020 varit en prisuppgång när det gäller mark, lantbruksfastigheter och skog. Foto: Skånegårdar

Stort intresse

Intresset för fastigheter har i år varit god. Ett område där det varit extra stort intresse och prisuppgång i år är mindre avstyckade gårdar, som främst ska användas som boende. 

Vad beror det ökade intresset på?

– Det är svårt att säga. Men när det blev ett ökat intresse för visningarna så var det ungefär samtidigt som det blev mycket hemmaarbete för många. Det var absolut en hel del som kanske mest nöjestittade, men det var även ett ökat antal budgivningar. Så där fanns ett gediget intresse också, säger Ann. 

Hon spånar vidare att det kan bero på att en del personer i och med pandemin har omvärderat sin livssituation. Och att när folk inser att de förmodligen kommer att fortsätta att jobba hemifrån även fortsättningsvis, har de börjat måna mer om sin boendemiljö. Det i kombination med ett fortsatt lågt ränteläge har gett ett ökat intresse. 

Ökade priser

Om Ann jämför med 2019, så ser hon att priserna helt klart har gått upp. 

– Priserna på de dyraste jordarna i Skåne i år, bortsett från några aktörer som sticker ut, ligger en bit över 500 000 kronor per hektar. Det innebär en uppgång på omkring 10 procent sedan 2019.

– När det gäller åkermark och rena lantbruk så upplever jag att i starka jordbruksområden så är det stor konkurrens med flertalet intressenter. Det som spelar större och större roll i dag är ditt närområde. Är det ett starkt jordbruksområde där det finns många aktörer så påverkar det intresset. 

Finns det några trender för 2020?

– Nej, jag vet inte. När det gäller jord och skog, så tar man tillfället i akt när det dyker upp något i ens närhet. Men så har det varit länge. På konsumentsidan ser man att intresse och priser för villor och fritidshus också gått upp under året. Det beror nog till viss del på corona och även på det konstant låga ränteläget. 

Hur ser du på fastighetsmarknaden framöver?

–  Jag tror att pandemin förväntas hålla på ett tag till. Så jag tror att första halvan av 2021 blir snarlikt detta året, med en stor efterfrågan. Kanske att utbudet ökar något från den lägre nivå vi haft under 2020. En del säljare avvaktade lite i år, om man inte var tvungen att sälja. För man trodde att det skulle vara ett sämre läge. Men många säljare har sett att det var tvärtom, säger Ann och fortsätter:

– När det gäller konsumentköpen tror jag att även nästa år blir ett starkt år. 

Priserna tror hon också kommer att ligga kvar högt.

– På lantbrukssidan där ligger vi på en hög nivå överlag. Jag tror att det kommer att ligga stabilt. Jag tror inte att det kommer att stiga något ofantligt. Det borde plana ut lite och stabilisera sig, men det kanske blir någon liten ökning.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste