Vill öka andelen vildsvinskött i offentliga kök

Falkenbergs kommun testar nu att införa vildsvinskött i sortimentet som kommunens kök kan beställa ifrån. Det innebär att med start i vår kan både äldre och barn serveras vildsvin till lunch och middag.

Nu siktar Falkenbergs kommun på mer vildsvin på den offentliga tallriken. Foto: Mostphotos

– Idén kommer framför allt från samtal med personer som drabbats av vildsvin. Det är ett problem på landsbygden och det finns många exempel på människor som fått sina marker förstörda, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, till Hallands Nyheter.

Per Svensson berättar att det Falkenbergs kommun gjort hittills är att man har lagt till grytbitar av vildsvin och vildsvinsfärs i sortimentet som kommunens kök kan beställa ifrån. Upphandlingen är gjord tillsammans med Hylte och Laholms kommun.

Enligt Hallands Nyheter är vildsvinsköttet än så länge relativt exklusivt i Sverige, vilket också styr prislappen. Per Svensson hoppas att man genom att öka efterfrågan på vildsvinsköttet ska kunna få ner priserna, samtidigt som man kan bidra till att minska problemet med vildsvin för lantbrukare.

– Det är jättelogiskt och väldigt gott med vildsvinskött, säger han.

Enligt Agneta Elofsson, verksamhetschef för kost- och städservice i Falkenberg är planen att servera vildsvinsköttet i skolorna och inom äldreomsorgen till våren. Dock menar hon att det höga priset innebär att man endast kommer kunna servera det max två gånger per termin.

– Efter att vi testat kommer vi göra en uppföljning och se hur det mottas av matgästerna, sedan tar vi det därifrån, säger hon.  

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste