De blev Årets Leverantörer och Årets Transportör

HKScan delar årligen ut hedersomnämnandena Årets Leverantör för nöt, lamm och gris samt Årets Djurtransportör som ett sätt att lyfta fram duktiga och drivna producenter och transportörer. Nu har vinnarna för år 2020 utsetts.

Årets Leverantörer och Årets Transportör 2020. Från vänster: Elisabeth Hugne, Robin Ember, Thomas och Jeanette Eriksson och Mats Andersson. Foto: HKScan

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScans leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, Operativ Chef HKScan Sverige, i ett pressmeddelande.

Årets Leverantör Gris – Elisabeth Hugne

Årets Leverantör Gris tilldelades Elisabeth Hugne. Foto: HKScan

Utmärkelsen Årets Leverantör Gris tilldelades Elisabeth Hugne, som tillsammans med sina föräldrar Örjan och Annika driver grisproduktion på gården Lundens Nystuga i Koppom, Värmland.

– Det var oväntat, jag känner mig både hedrad och lite förvånad och jag tycker det är lite av en seger för vår bygd här i västra Värmland. Vår gård är den enda som bedriver grisproduktion i kommunen. Utnämningen av Årets Leverantör var kanske extra roligt ett så märkligt år som 2020, säger Elisabeth.

Motivering:

Elisabeth Hugne är en ung och välutbildad grisproducent som beslutat att satsa vidare med smågrisproduktionen på föräldragården. Hon har ett professionellt tänk där djuromsorg och resultat i produktionen alltid kommer i första hand. Gården utstrålar optimism och dess företagsanda håller landsbygden levande. Elisabeth är en stor tillgång och inspirationskälla i branschen för grisuppfödning! Inköpare Bengt Danielsson nominerade Lunden Nystuga till Årets Leverantör Gris.

Vem och var: Elisabeth Hugne, Lunden Nystuga, Koppom i Värmland

Djurbesättning: Smågrisproduktion

Areal: Gården omfattar 200 hektar växtodling, inklusive arrenden, samt 125 hektar skog. Grödorna som odlas är korn, havre och vete till foder. Utöver det odlas även rågvete och vall till avsalu, i samarbete med traktens djurproducenter.

Årets Leverantör Lamm – Hälla gård

Årets Leverantör Lamm blev Thomas och Jeanette Eriksson på Hälla gård. Foto: Towe Johnson

Thomas och Jeanette Eriksson på Hälla gård i Liden utanför Sundsvall har utsetts till Årets Leverantör för lamm. Gården omfattar 40 hektar åkermark och tio hektar bete, och på gården har paret 150 tackor. Vårlammen säljs till HKScan medan höstlammen säljs på gården direkt till konsument.

– Vi är stolta och tacksamma för att vårt arbete uppmärksammas. Det ger oss ny energi att fortsätta vårt arbete med att föda upp förstklassiga lamm och förhoppningsvis inspirera fler att satsa på lammproduktion, säger årets vinnare Thomas och Jeanette.

Motivering:

Thomas och Jeanette Eriksson är två mycket duktiga lammuppfödare som besitter stor kunskap som de gärna delar med sig av till sina kollegor. Deras stora driv i frågan om god köttkvalitét och tillväxt reflekterar deras ständigt goda resultat på lammen. Thomas och Jeanette är engagerade i Fåravelsförbundet och Lammproducenterna och brinner för att utveckla och förbättra den svenska lammproduktionen för såväl små som stora lammföretagare. Vi på HKScan är glada att de vill samarbeta med oss som leverantörer och gården nominerades av inköpare Lars Nilsson.

Vem och vart: Thomas och Jeanette Eriksson, Hälla gård i Liden utanför Sundsvall

Djurbesättning: 150 tackor.

Areal: 40 hektar åker och 10 hektar bete.

I somras besökte Jordbruksaktuellt gården, läs reportaget här.

Årets Leverantör Nöt – Mats Andersson

Mats Andersson från Vallsta, Hälsingland, har utsetts till Årets Leverantör Nöt 2020. Foto: HKScan

Dikoproducenten Mats Andersson från Vallsta, Hälsingland, har utsetts till Årets Leverantör för nöt. Gården, som är Krav-certifierad, driver Mats tillsammans med sin fru Liv och deras två söner Olle och Åskar. 

– Det är hedrande att bli nominerad och jag är stolt över utmärkelsen. Det känns roligt att noggrannhet och arbete ger ett bra slutresultat som uppskattas, säger Mats Andersson, Årets Leverantör Nöt 2020.

Motivering:

Mats Andersson är den tredje generationens bonde på den exceptionellt fint skötta dikogården längs med riksväg 83 mellan Bollnäs och Järvsö. Många lägger märke till Mats ordningsamma arbete på gården och hans djur som är ett mycket bra skyltfönster för svenskt lantbruk. Han har ett stort driv att komma framåt både när det gäller sin djurhållning och skötsel av mark och byggnader. Mats planerar för att bygga ett nytt stall och utöka produktionen till det dubbla för att tillgodose den ökade efterfrågan av svenskt nötkött. Han är en mycket bra ambassadör för HKScan och ser alltid till att ha en god dialog med sin inköpare för att producera djur som marknaden efterfrågar. Inköpare Lars Nilsson nominerade gården till Årets Leverantör Nöt 2020.

Vem och var: Mats Andersson, Vallsta, Hälsingland.

Djurbesättning: Krav-godkänd dikoproduktion med 45 renrasiga Hereford, samt uppfödning av dikalvar till slakt.

Areal: 38 hektar, blandat skog och åkermark. Inklusive arrenden brukar mats 160 hektar, varav 135 hektar är Krav-certifierad vall och bete. 25 hektar är konventionell spannmålsodling för avsalu.

Årets Djurtransportör - Robin Ember Åkeri AB

Robin Ember har utsetts till Årets Transportör 2020. Foto: HKScan

Varje år utser HKscan även Årets transportör och för 2020 gick utmärkelsen till Robin Ember och hans företag Robin Ember Åkeri AB. Företaget är inriktat på transport av nöt och lamm, och transporterar årligen cirka 20 000 boskap och 18 000 får/lamm. Robin äger och driver företaget och har i dag sex djurbilar samt åtta anställda.

– Att bli framröstad till Årets Djurtransportör känns jätteroligt. Det är många timmar som läggs ner för att allt ska funka. Jag, samt min personal gör alltid vårt bästa för att det ska flyta på, så det känns roligt att det värdesätts, säger Robin och fortsätter:

– Jag vill också passa på och lyfta fram min familj och de anställda i företaget som har stor del i utmärkelsen. Till sist ett stort tack till intransportplanerare Katarina Lysell-Pettersson på HKScan, som jag har daglig kontakt med, hon är alltid så lösningsorienterad och positiv.

Motivering:

Robin Ember Åkeri med säte i Aneby transporterar nöt, får och lamm kontinuerligt till HKScans slakterier. Robin har haft ett gott samarbete med oss och transporterat djur sedan 8 år tillbaka. Han är en transportör som alltid ställer upp trots situationer med kort varsel eller under andra komplicerade omständigheter. Både våra leverantörer och transportplanerare säger att man alltid får ett vänligt och glatt bemötande av Robin. Han är driven och gör alltid sitt bästa för att djuromsorgen ska vara på topp och HKScans samt leverantörernas behov ska vara tillgodosedda.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste