Skopsättare med sektionsstyrning

Tyska Grimme har inför potatissäsongen 2021 uppdaterat flera modeller av potatissättare. Bland annat har man utrustat skopsättarna GL 420 och GL 430 med möjlighet till individuell sektionsstyrning.

Grimme erbjuder nu systemet TerraProtect PRO som tillval till bandsättaren GB 430. Den patenterade tekniken skapar enligt tillverkaren stabilare kupor med goda fukthållande egenskaper. Foto: Grimme

Med hjälp av ett nytt kontrollsystem för enskilda rader hos de fyrradiga skopsättarna GL 420 och GL 430 kan Grimme nu erbjuda sektionsstyrning vid potatissättning på ett sätt som inte kräver enskild hydraulisk drivning för de olika raderna.

Stabilare kupor

Genom dessa magnetkopplingar kontrolleras sektionsstyrningen hos skopsättarna GL 420 och GL 430. Foto: Grimme

Sättarna drivs av en hydraulmotor där varje rad är utrustad med en elektromagnetisk koppling som kan stängas av och sättas på genom terminalen i traktorn. Enligt Grimme kan sektionsstyrningen dessutom ske automatiskt utifrån traktorns GPS-position.

Till sin fyrradiga bandsättare GB 430 erbjuder Grimme till årets säsong sin nya patenterad lösning för kupning som man kallar TerraProtect PRO. Tekniken bygger på en harvpinne som luckrar upp jorden mellan raderna för bättre vattenupptagning och ett skär som efter kupning bildar stabiliserande jordhögar mellan kuporna för att minska erosion vid kraftig nederbörd.

Enklare koppling

Systemet styrs från traktorhyttens terminal och kupningen anpassas hela tiden efter traktorns hastighet för att åstadkomma ett bra resultat med en tät, fuktbevarande kupa.

Utöver de ovanstående nyheterna har Grimme också gjort några uppdateringar för att förenkla kopplingen av skopsättaren GL 430. Bland annat ingår numera ett hydrauliskt stödben och förenklad slangdragning till hydrauliska funktioner i standardutrustningen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste