Unik lösning för ny växtskyddsspruta

Det är tyska Agrarheute som uppmärksammat den nya växtskyddssprutan som man kallar för ”kompaktspruta”. Konstruktionen kombinerar egenskaper från bogserade och burna sprutor och har en tankvolym på 4 000 liter med möjlighet till 30 meters ramp.

Det nya tyska konceptet "kompaktspruta" är en delburen växtskyddspruta med kompakt design och hydropneumatiskt chassi. Sprutans hjul följer traktorns framhjul vid arbete i fält med en maximal styrvinkel på 45 grader. Foto: Eva Eckinger/Agrarheute

Tillverkaren bakom den kompaktsprutan är än så länge inte officiell men enligt Agrarheute, vars film på det nya växtskyddskonceptet väckte stor uppmärksamhet på sociala medier, så söker man nu samarbete med de större tillverkarna för att ta konceptet till nästa nivå.

Kompakt konstruktion

Det som enligt tillverkaren av kompaktsprutan är speciellt med konceptet är just den kompakta konstruktionen och den delburna sammankopplingen mellan traktor och spruta. Konstruktionen ger liknande köregenskaper som hos en självgående spruta vad gäller spårning och styrning av ekipaget, samtidigt som den kompakta konstruktionen ökar smidigheten i fält.

Tankvolymen på 4 000 liter har tidigare endast funnits hos bogserade växtskyddssprutor som ofta kan vara för stora för mindre gårdar, och vid användning av fronttank i ett helburet system för att utöka kapaciteten begränsas man ofta av ekipagets axellaster och maximala totalvikt. Det är bland annat på mindre lantbruk där kompaktsprutan kan ersätta den helburna växtskyddsprutan.

Lågt effektbehov

Kompaktsprutan kan enligt tillverkaren användas tillsammans med fyrcylindriga traktorer från 120 hästkrafter och jämfört med en buren spruta som är upphängd i trepunktslyften så ska viktfördelningen och stabiliteten vara bättre i kompaktsprutan.

Vid arbete i fält styrs kompaktsprutans hjul automatisk i förhållande till traktorns framhjul, och med en styrvinkel på 45 grader tillsammans med den korta hjulbasen tar sig ekipaget smidigt fram i sprutspåren. Vid vägtransport däremot är hjulen frikopplade av säkerhetsskäl.

Fjädrad upphängning

Den kompakta växtskyddsprutan kan utrustas med ramper på upp till 30 meter och i terrängen säkerställer det hydropneumatiska chassit en god anpassning till underlaget. Sammankopplingen mellan traktor och spruta sker genom en speciell lösning för dämpad koppling i toppstången.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste