Grönt ljus för första insekten som livsmedel

Nu har den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, godkänt mjölmasken som livsmedel. Det blir den första av insekter som nu konstaterats vara säker att konsumera.

Intresset för insekter som livsmedel är enligt EFSA stort men det är avancerade bedömningar som krävs för att avgöra huruvida de är säkra att äta. Foto: Mostphotos

Som Jordbruksaktuellt tidigare skrivit om så är det sedan 27 oktober 2020 tillåtet att sälja insekter för konsumtion i Sverige. Mjölmask är en av flera insekter som utreds för godkännande till livsmedel och blev nu den första att bedömas enligt den nya livsmedelsförordningen som trädde i kraft 2018 i EU. Sedan dess har EFSA fått in en mängd ansökningar gällande alltifrån algbaserade livsmedel, växtbaserade produkter till olika insekter.

Många insekter är rika på protein, fett och fiber och är potentiell både för torkning, frysning och vidareförädling på olika sätt. Men det är också proteinet som gör dem kritiska då många som också är allergisk mot skaldjur även är allergisk mot vissa insekter, enligt Livsmedelsverket. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste