Mathantverk – en väg till resiliens

Krönika: Fler och fler vill förädla sina råvaror hantverksmässigt. Kvalitén på produkterna blir bättre och bättre. Mångfalden och kreativiteten ökar, och kunderna blir allt fler!

Foto: Stéphane Lombard, Eldrimner


Att ge råd, stötta och utbilda mathantverkare har länge varit min och Eldrimners roll. 2005 fick vi regeringens uppdrag att starta ett nationellt centrum för mathantverk i Sverige. Med ett fantastiskt gäng av skickliga mathantverkare, nationella och internationella specialister som stöd, har jag och mina medarbetare gjort en otroligt spännande resa.

År från år ser vi nya spännande produkter. På SM:s vinnarlista från 2020 fanns till exempel hjortronvinäger, bröd i fyra nyanser av dinkel, björkknäckebröd, mjölksyrade bönor, rödvins- o fänkålssalami, kallrökt fransyska av får, kombucha på röda vinbär, blomsterrökt abborre, lammbrie, eldost, hårdost på getmjölk, äppelmust­sorbet och helsvensk veganbiff!

Kundernas intresse för mathantverk ökar hela tiden. I kristider, som nu under Covid 19 pandemin, har allt fler fått upp ögonen för det svenska mathantverket och dess kvaliteter. Mathantverkarna har varit skickliga på att hitta nya kreativa lösningar för att sälja sina produkter. REKO-ringarna kan i dag liknas vid en folkrörelse. Mer och mer säljs i den egna butiken och många har tillitsbutiker där kunderna hämtar själva och betalar via swish. Besökare och turister är en starkt ökande kundkrets. Nu säljs det också via webben och allt fler fiffiga lösningar att leverera produkterna till kund växer fram. Handeln värdesätter också mer och mer det lokala och genuina mathantverket

Jag vill uppmuntra alla som har möjlighet att förädla sina råvaror till mathantverk. Genom åren har jag upplevt många exempel på hur det lilla jordbruket kan fortleva genom att förädla sina råvaror och på så sätt öka lönsamheten. Det är en väg för att leva kvar på sin gård och på vad den ger. Mycket kunskap krävs, ofta ända ner till livsmedelskemi- och mikrobiologinivå. Det är inte enkelt, men väldigt givande. Att förädla är framförallt också ett spännande sätt att ta vara på sin kreativitet och sin skaparkraft.

För att skapa det bästa mathantverket krävs råvaror av allra bästa kvalitet. Det finns möjligheter att skapa något unikt av varje råvara. Det kan till exempel vara den speciella mjölken från fjällkor, som ger en helt särskild karaktär till osten. Eller köttet från gräsbetande djur som förädlas till förstklassiga charkuterier. 

Allt mer odlas också speciella grödor som berikar den hantverksmässiga förädlingen. Kulturspannmål ger en rik smak till brödet. Svenskt traditionellt maltkorn förädlat i liten skala, ger ölet en speciell karaktär. Hur den ökande odlingen av ärter, bönor och linser med mera kan stimulera mathantverket blir väldigt spännande att se.

Om du själv inte har möjlighet att förädla dina egna förstklassiga råvaror, sök samarbete med mathantverkare. På så sätt kan värdet i dina råvaror utvecklas. Mathantverkare behöver råvaror av klass och alla är inte själva råvaruproducenter.

I spåren av Covid 19 pandemin pratar vi mycket om begreppet resiliens — den långsiktiga förmågan hos ett system att hantera förändringar och fortsätta utvecklas. Det finns en otrolig fördel med mindre jordbruk och förädling i liten skala ­­­­— mathantverk. Det är positivt för den biologiska mångfalden, för den rika smaken och upplevelsen och, vad som har blivit verkligt tydligt under pandemin, för att minska sårbarheten. Många små gårdar och mathantverkare utspridda över hela landet, det är en förutsättning för ett robust och uthålligt livsmedelssystem.  

 

Bodil Cornell
Verksamhetschef Eldrimner

Artikeln publicerades tisdag den 19 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste