Hallå där Årets nötköttföretagare!

Hur känns det?
– Det är jätteroligt att bli uppmärksammad. Det blir alltid en inspiration och en spark i baken att fortsätta utvecklas, säger Patrik Agerberg.

Patrik Agerberg och Mikael Eriksson driver Fjöset Utveckling AB. I december utsågs de till Årets nötköttsföretagare av LRF och Sveriges nötköttsproducenter.Foto: LRF


Ni kombinerar fäboddrift med högteknologisk innovation. På vilket sätt?

– Vi använder GPS för att hålla koll på djuren när de går fritt ute i skogen. Sedan använder vi oss av ”Masterlistan”, för kontroll av djuren. Vi har även andra tekniker som vi jobbar efter, till exempel Lean och andra typer av arbetsmetoder som kanske gör det lite innovativt. Vi tagit med oss teknisk kunskap från våra gamla yrken, säger Mikael Eriksson.

Innan de startade jordbruket arbetade han som flygtekniker och Patrik är i grunden maskiningenjör och arbetade som projektledare på Volvo Cars. 

– Fäboddriften för oss är bra. Vi kan ha många kor där uppe som inte belastar beten här hemma. Det var samma syfte förr i tiden. Vi får samma fördel av det, plus att vi kan ha GPS för att spara tid när vi ska göra den dagliga tillsynen, säger Patrik.

Berätta om Masterlistan!

– Basen är ett Excelldokument som vi har utvecklat under ett par år, och lagt in mer och mer information som vi tycker är väsentlig för vår produktion. Men i grund och botten är det information om varje individ. Till exempel var de är fysiskt och vilken vecka de är i när de är dräktiga. Vi har även gjort formler som visar under vilken vecka de kommer kalva, säger Patrik.

Till dikorna finns också information om respektive kalv. Det finns många olika delar i dokumentet, till exempel slaktstatistik. Där kan de lätt analysera vilka raser som får bäst utbyte i kilo kött. Med några enkla knapptryck kan de även se vilka beten som ger bäst tillväxt på kalvarna.

– Sedan har vi även ett egenskapspoängsystem, där vi bedömer varenda individ efter ett antal egenskaper som vi tycker är viktiga. Det är lynne, dikoegenskaper och klövhälsa. Sedan läggs alla egenskaperna ihop till en slutgiltig kopoäng. Det är kopoängen som avgör vilka djur som vi sparar eller inte i vår avel, säger Patrik. 

Dokumentet finns tillgängligt via dator och telefon.  

– Det är ett levande dokument som vi kan fylla med information hela tiden, säger Mikael. 

– Nyckeln till framgång är att det ska vara enkelt att dokumentera, och det ska vara enkelt att använda dokumentationen. Om du skulle göra allt på papper och har en pärm på kontoret då blir det inte lika enkelt att fylla i. Men nu har du hela tiden dokumentet tillgängligt, var än du är, säger Patrik.

Vad är ert framgångsrecept?

– Vi har hittat ett sätt att hålla koll på vår produktion, allt från växtodling till djurhållningen. Till växtodlingen har vi Dataväxts system, men i djurhållningen kör vi vårt egenutvecklade. Vi har hittat olika paket som vi väver ihop och använder i vår totala digitala lösning, säger Patrik.

Hur har 2020 varit för er?

– Precis som för alla andra har det varit lite upp och ner på grund av corona. Men rent jordbruksmässigt har det varit riktigt bra. Vi har haft bra skördar och det har fungerat bra, säger Mikael.

– Det har varit positivt att självförsäljningsgraden har diskuterats. Det svenska köttet har blivit attraktivt och priserna har gått upp, säger Patrik och fortsätter:

– Corona är såklart jättenegativt för oss människor men rent branschmässigt har det funnits positiva saker. 

 

Fjöset Utveckling AB

Vem: Patrik Agerberg och Mikael Eriksson

Var: Myckelåsen i Jämtland

Produktion: Huvudproduktionen är dikor, sedan har de även köttförädling, entreprenad och växtodling till foder. 

Antal djur:  Runt 200 dikor + rekrytering och uppfödning. Under stallperioden finns det runt 380 djurplatser. 

Areal:  618 hektar inklusive fäbodbeten. 

Anställda: Två heltidsanställda, en kille på 20 procent och F-skattare vid behov.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera